9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

TOBB demiryolu sınır kapısına talip

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ile hızlı trenler için Ankara Garı'nın yeniden yapımı konusundaki iş birliğinin ardından bu kez Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısının modernizasyonuna talip oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TOBB, Ankara Garı'nın modernizasyonu projesinde TCDD ile yaptığı iş birliğini genişletiyor. TOBB, TCDD'nin yıllık ortalama 2 milyon ton yük, 75 bin yolcu geçişinin sağlandığı Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısı'nın modernizasyonunu üstleniyor.

TOBB, pekçok demir yolu sınır geçiş noktası bulunmasına karşın, başlangıç itibariyle yolcu ve yük trafiğinin yoğun olduğu Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki projeyle TCDD'nin projelerine katılacak. Daha sonra demir yolu sınır geçişlerinin bulunduğu İran sınırındaki Kapıköy, Suriye sınırındaki Nusaybin ve Islahiye ile Yunanistan sınırındaki Uzunköprü demir yolu sınır geçişlerinin de iş birliğine dahil edilebileceği belirtildi.

İlk projenin çerçevesini belirlemeye çalışan TOBB ile TCDD, projenin altyapısını oluşturdu. Projenin detaylarının belirlenmesinin ardından YPK'dan yeniden onay alınarak iki kurum arasında sözleşme imzalanacak.

TOBB, yap-işlet-devret yöntemiyle Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısında çalışma büroları, dükkanlar, alışveriş merkezleri ve park alanlarının da bulunduğu tesisler kuracak.

Sınır kapısının modernizasyonu ile demir yolu sınır geçişlerinden hem TOBB, hem de TCDD gelir elde edecek.

AA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 10:42:42
Güncelleme :8 Kasım 2007 Perşembe 11:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?