3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

TOBB Kapıkule’de kuyruğu bitirecek

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize bağlı olarak, bu yıl hedeflenen yüzde 7'lik büyümenin yerine yüzde 4'lük büyümenin gerçekleşmiş olması halinde bunun başarı olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, yeni tedbirlerin alınması halinde Türkiye'nin krizden en az etkilenen ülke olabileceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB tarafından modernize edilen dünyanın en büyük sınır kapılarından birisi olan Kapıkule'de incelemelerde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Kapıkule'de dünyada yaşanan ekonomik krizin son durumunu değerlendirdi. Amerika'da yaşanan krizin "dibi mi? başı mı?" halen belli olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye nasıl etkilenecek? Bizim ihracatımızın en büyük payı Avrupa Birliği ülkeleri. Geçen sene baktığımız zaman ihracatımızın en
büyük pazarı Avrupa Birliği ülkeleri, yüzde 60'lar civarındaydı. Bu şu anda yüzde 55'ler seviyesine düştü. Yani toplam ihracatımızda yüzde 5'lik bir kayıp söz konusu. Buradaki TIR trafiğinden de bu anlaşılıyor. Bu şunu gösteriyor önümüzdeki dönemde Türkiye de bundan etkilenecek. Türkiye'nin büyümesi, ekonomisi ihracata bağlı. Burada daralan pazarlar yerine, yeni pazarlara açılmamız lazım. Kriz bütün dünya ülkelerinin büyümesini etkilediği gibi Türkiye'nin de büyümesini etkileyecek. Bizim hedefimiz yıllık yüzde 7'lik bir büyümeyken, eğer bu yıl yüzde 4'lük bir büyümeyi yakalarsak, biz bunu başarı sayarız" dedi.

Devletin sıkı para politikasına, disiplinli kamu maliyesine devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Öte taraftan, özel sektörün rekabet gücünü arttıracak önlemleri almamız lazım. İstihdam ve enerji maliyetleri gibi yükleri üzerimizden alması lazım. Bugün tam zamanı. Bizim bir risk alanı olarak gördüğümüz önümüzdeki dönemde yerel seçimler var. Başbakanımız da en yetkili ağız, taahhüt etti, önümüzdeki dönemde sıkı maliye politikalarının devam edileceğini ifade etti. Bunda da kaybımız yok. Bunun önünü açmamak lazım. Eğer açmasak yeni yapılacak tedbirlerle özel sektörün işlem maliyetlerini azaltırsak krizden az etkilenen ülkelerden biri olabiliriz" diye konuştu.

Kapıkule'de yapılan çalışmaları da değerlendiren Hisarcıklıoğlu, "Yaklaşık 320 bin metrekarelik bir sahanın çalışması var. Bu sahada 2 etabın, 1 etabı yüzde yüz bitmiş durumda. Diğer etabın yüzde 70'i bitmiş durumda. Müteahhit 15 Aralık itibarıyla bitirmeyi hedefliyorlar. Bizdeki tarih de 30 Aralık'ta çalışmaları bitirmiş olacağız. Önceden günde yaklaşık 900 TIR'ın çıkış yapabildiği Kapıkule'den modernizasyon sonrası 2 bin TIR geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 13:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?