9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Trakya doğalgaz zengini

Edirne'de devam eden doğalgaz arama çalışmaları olumlu sonuç verdi. Daha önce açılan 2 kuyuda doğalgaz bulan Merty Energy, üçüncü kuyuda da doğalgaz buldu. Şirket bölgede 2 kuyu daha açmayı planlıyor. 

Merty Energy Ltd. Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, Edirne'nin Süloğlu ilçesi Geçkinli köyü yakınlarında açtıkları ''Köyüstü-1'' kuyusunda doğalgaz bulduklarını söyledi. Atalay, Batı Umur-1 ve 'Arpacı-1' kuyularından sonra Zorlu Petrogazın sondaj kulesiyle 'Köyüstü-1' kuyusunu açtıklarını ve doğalgaz bulduklarını bildirdi. Atalay, bunun 4 yıllık bir geçmişi olan proje olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Jeolojik ve sismik çalışmalardan sonra 2 kuyu açtık. Bu bölgede ve bu 2 kuyuda da doğalgaz var. Fakat daha fazla çalışma gerektiğinden bu kuyuları test etmedik. Bu yıl şu an bulunduğumuz 'Köyüstü 1' kuyusunu açtık ve burada da doğalgaza rastladık.Şimdi bu kuyuları test etmeye başlayacağız. Rezerv konusunda bir şey diyemiyorum. Henüz gerekli çalışmaları yapmadık. Bu çalışmaları yaptıktan sonra rezerv ve basıncı hakkında birşey söyleyebiliriz. Bu kuyulardan umutluyuz" 

Doğalgazda dışa bağımlı olduğumuzu belirten Atalay "Doğalğaz ve petrol araması gerçekten masraflı işler, özel sektör bu konuda teşvik edilirse mutlaka Türkiye'nin dışa bağımlılığı daha da azalacaktır. Bu birazda hükümet politikasıdır. Bölgede başka kuyular açmayı planlıyoruz. İki kuyu daha açacağız. Trakya doğalgaz yönünden çok zengin bir bölge. Türkiye'de doğalgazın popüler olması kullanıma geçilmesi 10-15 yıllık bir süreçte oldu. Ondan evvel yapılan sondajlarda doğalgaz aranmıyordu. Yapılan sondajlar da doğalgaz aranmıyordu, bulunduğu zamanda dikkat edilmiyordu" 

İki kuyuda bulunan gazdan sonra aynı bölgenin yakınında Merty Energy Ltd. operatörlüğünde Petraco Ltd, Avustralyalı Ottaman Ltd. ve Pemi firmasının ortaklığında açılan ''Köyüstü-1'' kuyusunda 150-350 metre de doğalgaz bulunduğu belirtiliyor.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 10:33:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?