4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Trakyalılar'ın benleri daha fazla

TRAKYALILARIN VÜCUDUNDA BEN DAHA ÇOK OLUYOR

Genetik yapıları itibariyle çoğunlukla beyaz tenli olan Trakyalıların vücutlarında benlerin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Arıcan, Trakyalıların vücutlarında daha çok ben olduğunu belirterek, "Bu nedenden ötürü güneşten daha iyi korunmalılar ve vücuttaki herhangi bir benin fiziksel ya da sayısal olarak değişiklik göstermesi halinde mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir" dedi.

Doç. Dr. Özer Arıcan, T.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında, benlerin genellikle derinin zararsız değişikliklerinden olduğunu söyledi. Benlerin, pigment hücrelerinin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu geliştiklerini ifade eden Doç. Dr. Arıcan, "Benler düz veya kabarık, renkleri pembe, kahverengi ya da siyah olabilir. Sayısı genetik olarak ve güneşe maruz kalmanın derecesine bağlı olarak değişebilir. Benler doğumda mevcut olabildikleri gibi genellikle çocukluk yaşında gelişirler. Benler güneşe maruz kalındıktan sonra ve gebelikte koyulaşırlar. Erişkin çağda renklerini kaybeder ve yaşlılık döneminde tamamen ortadan kalkabilirler" dedi.

Doç.Dr. Arıcan, benlerdeki fiziksel ve sayısal değişikliklerin mutlaka dermatologlarca incelenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğer bir ben büyüklüğünü, şeklini veya rengini değiştirirse veya erişkin dönemde yeni bir ben çıkarsa muhakkak bir dermatoloji uzmanı tarafından incelenmelidir" diye konuştu.

Arıcan ayrıca, Trakyalıların genetik yapı itibariyle çoğunlukla beyaz tenli ve renkli gözlü olduğunu belirterek, "Bu gibi fiziksel özellikleri itibariyle Trakyalıların vücutlarında daha çok ben olur. Bu nedenden ötürü güneşten daha iyi korunmalılar ve vücuttaki herhangi bir benin fiziksel ya da sayısal olarak değişiklik olduğunu mutlaka bir hekime başvurmalılar" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 15:36:03
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 19:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?