3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Tren yolu yenileme çalışmaları

Kapıkule-Pehlivanköy hattını 1 saatten, yarım saate indirecek olan tren yolu yenileme çalışmaları başladı. 28 milyon YTL'ye mal olacak yenileme çalışmalarında günde yaklaşık 750 metre yenileme çalışması yapılması hedefleniyor. 

Devlet Demir Yolları'nın uzun yıllardır ihmal ettiği demir yollarımızda, son yıllarda yapılan büyük yatırımlarla yeniden ülke gündemine girerek bir devlet politikası haline geldi. Bir taraftan; Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projeleri devam ederken, diğer taraftan da ihmal edilen yolların yenileme çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Avrupa'ya açılan sınır kapısı Kapıkule ile Pehlivanköy arasında yenileme çalışmaları başladı. 

Kapıkule Gar Gümrük Sahası dışında başlatılan çalışmalar kapsamında bir tören düzenlendi. Törene katılan Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) 1'nci Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Kapıkule-Pehlivanköy hattının 1971 yapıldığını ifade ederek, "Çalışma tamamlandığında 67 kilometrelik Kapıkule-Pehlivanköy'ün yolunu yenilemiş olacağız. Onun çalışmasını başlattık. Bu yol ahşap traversli bir yol. Yani yaklaşık 40 yıllık bir yol 120 kilometre ile hizmete girmiş. Ama daha sonra bakımı ihmal edildiği için düşe düşe süratimiz yolcuda 60 kilometreye yükte 50 kilometreye kadar düşmüşüz" dedi. 

Bu hattın yenilemesinin ayrı bir özelliği olduğunu ifade eden Ülker, "Biz yıllarca özellikle demiryolunda raylarımızı dışarıdan ithal etmişiz. Adını belki haritada bulmakta zorluk çekeceğimiz yerlerden ithal etmişiz. Ama şimdi biz onurlu ve mutluyuz ki; şimdi döşeyeceğimiz raylarımızı Kardemir'de tamamen Türk işçisinin, mühendisinin gücüyle, gayretiyle üretilen rayları buraya döşeyeceğiz. O bakımdan büyük anlam ifade ediyor. Traverslerimiz özel sektörümüz ve devlet sektörüyle üretildi. 

Kapıkule'den başlayan yenileme çalışmalarının tamamlandığında Kapıkule-Pehlivanköy 67 kilometre olduğunu kaydeden Ülker, "1 saatlik seyir süresi bu çalışma yapıldıktan sonra yarım saate düşmüş olacak. Demiryollarında hedef, 10 bin 500 kilometrelik bütün hatlarımızı bu raylarla birlikte zaman içersinde çok geciktirmeden yenilemektir. Bütün temennimiz ülkemiz demiryollarının dünyayla bütünleşmesi, ülkemize ve insanımıza yakışır çalışmalar olsun. Demiryollarının ayağa kalktığını görmek biz çok mutluluk veriyor" dedi. Çok sayıda TCDD yolları mensubunun katıldığı törende daha sonra Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ile Ülker, kurdele keserek hattın yenileme çalışmasını başlattı. 

Hattın yenilenmesinde teknik personel ve mühendis toplam 65 kişi çalışacak. Bu personelle günde 750 metre veya 1 kilometre yol yenilenmesi hedefleniyor. Makine marifeti ile yenilecek yolun tamamlandığında 28 milyon YTL'ye mal olacağı belirtiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 21:16:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?