4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Turist yok esnaf kan ağlıyor!

Küresel ekonomik krizin ciddi bir borç krizine soktuğu Yunanistan'da yaşanan sıkıntı nedeniyle Edirne'ye alış veriş yapmaya gelen Yunanlı turist sayısındaki düşüş ve gelenlerin de eskisi gibi para harcayamamasının, Edirneli esnafı da olumsuz etkilediği belirtildi.

Hafta sonunda kimi otobüslerle grup halinde kimi de özel otomobilleriyle Edirne'ye gelen çok sayıdaki Yunanlı, deri ürünlerinden baklavaya, meyve sebzeden badem ezmesine kadar pek çok sektöre döviz girdisi sağlarken, son günlerde Yunanlı turistlerin Edirne'ye gelseler dahi eskisi kadar rahat para harcayamadıkları bildirildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Bülent Alamut, yaptığı açıklamada, Yunanistan'daki ekonomik sıkıntının Edirneli esnafı da dolaylı yönden etkilediğini söyledi.

Alamut, Yunanlılar'ın ekonomik sıkıntıdan önce rahatça para harcadığını ancak son aylardaki sıkıntı nedeniyle Yunanlı turistlerin Edirne ekonomisine katkısının azaldığını ifade ederek, “Esnaf tabii ki Yunanistan'daki ekonomik sıkıntıdan dolaylı etkilendi. Yunanlı ciddi ve rahatça para harcayan, kalite gözeten bir millettir. Ancak oradaki olumsuzluklar nedeniyle ekonomimiz de etkilenmiş durumda” dedi.

YUNANLILARIN GÖZDESİ TARİHİ ÇARŞILAR

Tarihi Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı da, özellikle tarihi çarşılardaki esnafın, Yunanistan'daki ekonomik sıkıntıdan etkilendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yunanistan'daki ekonomik sıkıntı diğer çarşıları olduğu gibi bizim çarşımızı da etkiledi. Gelen insan sayısı, dörtte bire düştü. Edirne ekonomisinin bel kemiğini Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen turistler oluşturuyor. Onlar da sıkıntı olduğu zaman bize yansıyor.
Bu turistler kente geldiklerinde önce tarihi çarşılara gelip, alış verişlerini yapıyorlar. Farklı geliyor çünkü bu tarz çarşılar. Gelen olmayınca da elbetteki biz de esnaf olarak olumsuz etkileniyoruz.”

“KRİZ LEHİMİZE OLABİLİR”

Komşudaki ekonomik sıkıntının olumsuz etkilediği görüşünü dile getiren ancak, bu krizin ileriki günlerde olumlu olarak yansıyacağını öne süren Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Erdem Erişgen ise, şunları söyledi:

“Yunanistan'daki kriz onları etkilediği gibi bizi de etkiledi. Ancak, bu krizi lehimize çevirebiliriz. İleriki günlerde bu kriz bize yarayacak. Yunanistan'daki memurların maaşları düşürülecek, ürünlere de zam yapılacak. Haliyle biz o zaman cazip olacağız. Örneğin onlarda 100 lira olan bir ürün bizde 40 lira olacak. Bizi tercih edeceklerini umut ediyorum.”

.
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 15:34:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?