8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Türk taşımacılığı zor durumda

Bulgaristan'ın 1 Ocak 2007 tarihinde AB'ye girmesiyle kaldırdığı transit vize uygulaması Türk firmalarını zor duruma soktu. Bu durumun, Türkiye'nin bundan sonra karşı karşıya kalacağı sorunların başlangıcı olduğunu iddia eden Türk-Güney Doğu Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Çelik Kurtoğlu, 'Bu uygulama ile Parayı bizim değil, Bulgar, Romen ve diğer ülkelerin taşımacıları kazanacak' dedi.

Edirne Valiliği, Bulgaristan'ın, Avrupa Birliği'ne (AB) girmesi nedeniyle, sınır kapılarındaki transit vize uygulamasına son verdiğini bildirdi. Edirne Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bundan sonra Türkiye'den Bulgaristan'a geçiş yapacak olan vatandaşların kendi illerinin bağlı bulunduğu Bulgaristan Başkonsolosluklarından vize almaları gerekiyor.

Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğu tarafından sadece Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde bulunan vatandaşlara transit vize veya normal vize verileceği ifade edilen açıklamada, diğer illerde faaliyet gösteren şirket ve kişilerin mağdur olmamaları için Bulgaristan üzerinden yurt dışına çıkışlarda mutlaka illerinin ilgili olduğu Bulgaristan makamlarından vize almaları gerektiği bildirildi.

Bu durumun Schengen vizesi sahiplerine de uygulandığı belirtilen açıklamada, Türkiye'den ihraç yükü fındık ve benzeri gıda maddeleri alıp, Avrupa ülkelerine götürmek üzere Bulgaristan gümrüğüne giriş yapan TIR sürücülerine de, Bulgaristan'ın AB üyeliği nedeniyle mevzuatlarının değiştiğinden geçiş izni vermediği kaydedildi.

Bu nedenle şu anda 20 civarında TIR'a her iki gümrüklü alanda Bulgaristan'ın geçiş izni vermesinin beklendiği bildirilen açıklamada, konunun Bulgaristan Tarım Bakanlığı'na iletildiği, sorunun süratle çözülmeye çalışıldığı belirtildi.

"İHRACATÇILAR ÇOK OLUMSUZ ETKİLENDİ"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, Bulgaristan ile yapılan anlaşma gereği firmaların Aralık ayında sürücü listelerini oluşturduğunu, gerekli kontrollerin yapılmasının ardından yıllık vizelerin verildiğini söyledi.

Kaya, sürücü listelerinin yine oluşturulduğunu, ancak 27 Aralık 2006 tarihinde kendilerine gönderilen bir belge ile uygulamaya 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren son verildiğinin bildirildiğini aktardı.

Türk TIR'larının vize alamayacak duruma geldiğini belirten Kaya, ”Uygulamayı sektöre duyurduk ama daha önceden yüklenmiş araçlar vardı. Bunlar çok mağdur edildi, transit vize alabilmek için Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştu” dedi.

Kaya, sorunun bir an önce çözümlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Uygulama en azından Ocak sonuna kadar uzatılsın diye çözüm için girişimlerinde bulunduk. Çünkü en kötüsü önceden yüklenmiş araçların durumu. Bu araçların önceden verdiği taahhütler var” diye konuştu.

Schengen vizesinin transit geçişlerde kabul edildiğini, Bulgaristan'ın da Schengen vizesini kabul edeceğini duyurmakla birlikte henüz geçmediğini ve ne zaman geçeceğinin belli olmadığını ifade eden Kaya, “Sorunun 1 gün bile devam ediyor olması ekonomik, maddi ve manevi yönden büyük sıkıntı yaratıyor. Üstelik sorun sadece nakliyecileri değil, bütün ihracatçıları çok olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

Mine Kaya, UND olarak Bulgaristan'ın İstanbul konsolosluğu nezdinde çözüm için girişimlere devam ettiklerini sözlerine ekledi.

300 CİVARINDA TIR SÜRÜCÜSÜ, GECEYİ TIR OTOPARKINDA GEÇİRDİ

Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğundan vize almak zorunda kalan 300 civarında TIR sürücüsü, TIR otoparkında geceledi. Günde 40-50 kişiye vize verildiğini belirten sürücüler, yetkililerin kısa sürede daha fazla kişiye vize vererek yollarına devam etmek istediklerini söylediler.

Vize sistemi değiştiğinden mağdur olduklarını belirten sürücüler, “Bizim pasaportlarımızda uzun süreli vize var. Fakat yine de geçemiyoruz. Konsolosluktan bir vizenin çıkması 3-4 sürüyor. Yarın ve daha sonra gelecek TIR sürücüleri de aynı sorunu yaşayacak. Burada bekleyenlerin sayısı da her gün artacak. Yeni başlatılan vize uygulaması, Türkiye nakliyesini baltalayan ve ekonomiyi kötü yönde etkileyen bir uygulama” dedi.


aa
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 12:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?