1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Üç Şerefeli Cami'de büyük tehlike

Edirne’nin en önemli tarihi eserlerinden olan Üç Şerefeli Camii’nin kubbelerinde çökme tehlikesi olduğu belirtildi. Caminin, her şerefesine ayrı merdivenlerden çıkılan minaresinin de merdivenleri çöktü.

Vakıflar Bölge Müdürü Hasan Çetinkaya, iç mekanındaki restorasyon çalışmaları bir yıldır süren ve ibadete açılan Üç Şerefeli Camii’nin avlusundaki kubbelerin çökme tehlikesi olduğunu ve minarenin de iç merdivenlerinde çökme olduğunu söyledi. Çetinkaya, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, caminin temeli için de acil takviye yapılması gerektiğini söyledi.

İl Koordinasyon Kurulu, ilk toplantısını, Edirne Valisi Nusret Miroğlu başkanlığında, Özel İdare Müdürlüğü Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Vakıflar Bölge Müdürü Hasan Çetinkaya da, yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Çetinkaya, projeler hakkındaki bilgi sunumundan sonra, dikkatleri Üç Şerefeli Camii’ne çekti. Caminin bir yıldır iç mekanının restorasyonunun yapıldığını ve ibadete açıldığını belirten Çetinkaya, "İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzman ekip gelerek inceleme ve çalışmalar yaptı. Uzmanların verdiği tespit raporuna göre, kubbelerde yarılma, temelinde de çatlamalar olduğu ve temel için acil takviye yapılması gerektiği ortaya çıktı. Bunun için temel derinliği kadar kazı çalışması yapılacak ve çelik kazık yöntemiyle beton atılarak temel kuvvetlendirilecek. Avludaki kubbeler çok büyük tehlike arz ediyor. Camiyi kaybetmek üzereyken tespitler yapıldı. Cami için 2 trilyon lira ödenek geldi ve eski müteahhide yasa gereği bakan onayı ile ihalesini yapmadan işe devam ettik. Minarenin iç merdivenleri çökmüş durumda. Üç şerefeli minarenin son şerefeden sonraki kısmının acil tamirat görmesi gerekiyor. Minarenin çatlaklarına epoksi yapılarak, özellikli Horasan harcıyla, taşları bağlayıcı beton dökülecek" şeklinde konuştu.

Üç Şerefeli Camii, Sultan II. Murad tarafından yaptırıldı ve 1447’de tamamlandı. Caminin, ayakları felçli olan Konyalı bir mimar tarafından yaptırıldığı söylenir. Bu camiye Yeni Camii, Cami-i Kebir denildiği gibi, üç şerefeli büyük minaresinden dolayı Üç Şerefeli Camii olarak da anılmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 22:17:09
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 13:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?