3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Un çetesi

Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı bu kez de un çetesini ortaya çıkardı. Edirne’de TMO’dan düşük fiyatlarla aldıkları buğdayı ihraç etmiş gibi göstererek ofisi 8.5 milyon dolar zarara uğratan şebeke ve şebekeye yardım eden gümrükçülere ilişkin soruşturmayı tamamlayan müfettişler, kesin raporlarında suça karışanlar için ağır cezalar istediler. 

Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın bizzat takibiyle ortaya çıkarılan şebeke hakkında soruşturmalarını tamamlayan Gümrük Teftiş Kurulu Müfettişleri Ali Ortapolat ve Hakan Atay, kesin raporlarını Gümrük Müsteşarlığı’na verdiler. Raporda, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında (işleyip ihraç etmek şartıyla) sahte belge düzenleyerek, düşük fiyatla buğday alan bir çetenin Toprak Mahsülleri Ofisi'ni (TMO) 8.5 milyon dolar zarara uğrattığının belirlendiği ifade edildi. Raporda, şebekenin sahte faturalar ve diğer belgelerle, ihracatçı birliklerindeki adamları ve gümrükte anlaştıkları memurlarla işlemleri tamamlayarak, TMO'dan ton başına 150 dolar düşük fiyatla buğday aldığı ve ton başına memurlara 60 dolar rüşvet dağıttıkları ifade edildi. 

Gümrük müfettişleri toplam 60 firma sahibi ve yöneticisi hakkında "teşekkül halinde kaçakçılık", 10 kişi hakkında "sahte belge düzenlemek", 10 gümrük komisyoncusu hakkında da "teşekkül halinde kaçakçılığa yardımcı olmak" iddiasıyla dava açılmasını istedi.
Aralarında 2004 Yerel Seçimlerde AKP’den Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Ferhat K’nın da bulunduğu firma sahipleri için, TCK’nın evrak sahteciliğinden 2-5 yıl, kamuyu zarara uğratmaktan 2-7 yıl ve hile ile menfaat elde etmekten 1-5’a kadar hapis cezası ayrıca istemiyle adli soruşturma açılması ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde de “Teşekkül Halinde Kaçakçılık” suçundan dolayı 5 katının uygulanması istendi. 

15 gümrük memurunun memuriyetten çıkarılmasının istendiği raporda, ayrıca komisyoncuların, rüşvetle bağladıkları gümrük görevlilerine bu belgeleri teslim ettiği, bu görevlilerin de hiç buğdaylık un geçmediği halde geçmiş gibi belge düzenlediği ve teyit yazılarını ihracatçı birliklerine gönderdikleri kaydedildi. 

Çetenin ihracatçı birliklerinde anlaştığı kişiler de, Habur'dan gelen belgelerle ihracat kapama işlemini tamamladı ve tüm belgeleri TMO'ya gönderdi. Gümrükten çimento yüklü çıkış yapan kamyonlara ilişkin bilgilerin de un ihracatıyla ilgili belgelerin üzerine yazıldığı belirlendi.
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği de ifade edilirken, açılacak adli soruşturma çerçevesinde firma yetkililerinden önümüzdeki günlerden yeni gözaltıların da olabileceği vurgulandı.
ANKA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 13:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?