2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Vali Büyük 2008'i değerlendirdi

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne'nin 2008 yılı faaliyetlerini, tamamlanan ve devam eden yatırımlarını, 2009 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Atandığı günden bu yana ilk kez basınla bir araya gelen Vali Büyük, ülkenin olduğu gibi kentin de bir numaralı gündemi haline gelen işsizliği çözecek projeleri olduğunu da ifade etti.

Vali Büyük, 2008 yılı kamu faaliyetlerinin mali görünümünü de değerlendirdi. 2008'de İl Özel İdaresi'nin toplam 256 milyon TL'lik yatırım harcaması yaptığını belirten Vali Büyük, 2007'ye göre yüzde 24'lük artış sağlandığını vurguladı. 2008'in Edirne için yatırım yönünden başarılı olduğunu söyleyen Vali Büyük, kuruluşların yatırım harcamaları sıralamasında 132 milyon TL ile DSİ'nin ilk sırayı aldığını ifade etti. "Yatırım harcamalarında 2008'de yüzde 25 büyümüşüz" diyen Vali Büyük rakamların Edirne olarak çok ciddi yatırım harcaması aldığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Edirne il genelindeki yatırımların son durumu hakkında detaylı bilgi sunulan toplantıya AK Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak da katıldı. Vali Büyük, 2008 yılının kamu faaliyetleri içinde kentin yatırım, harcama ve önemli faaliyetleri değerlendirmek, geçmişin yılın istatistiki değerlerini ortaya koymak, gelecek yıla ufuk verecek, ışık tutacak konuları hep birlikte değerlendirmek için toplantıyı düzenlediklerini belirtti.

2008'deki bazı değerlendirmeleri Kırklareli ve Tekirdağ'la birlikte yaparak, ve rekabet anlamında da bu değerlendirmeyi yapmadığını vurgulayan Vali Büyük, kentin komşu illerle birlikte konumunu artı ve eksileriyle değerlendirildiğini vurguladı. Uluslar arası rekabet kurumunun Türkiye genelinde ve Edirne ile ilgili tespitlerini de paylaşan Vali Büyük, Edirne'ye yönelik devletin, kamu kurumlarının, hükümetin kamuya ait işlerle ilgili yaptıkları ve yapacaklarını değerlendirirken, sivil toplum örgütlerine, özel kişilere ticaret ve sanayi alanındaki kurumlara hangi görevler düştüğü, hangi yönden gayret içinde bulunmaları gerektiğinin de önemine değindi.

Merkezi yönetim bütçe gelirleri içinde Edirne'nin 2008'deki gelir ve giderleri hakkında bilgi sunan Vali Büyük, "Bütçe gelirleri tahsilatına baktığımızda 467 milyon TL'lik tahsilat olduğu ve bu tahsilat sonrasında gider olarak da 669. 3 milyon TL'lik de gider gerçekleştiği anlaşılmakta. Gelirlerin giderleri karşılamaları oranı da yüzde 70. Kişi başına bu tahsilatın rakamları bin 184, giderlerimiz de bin 696. Rakamları komşu illerle değerlendiren Vali Büyük, komşu iller içinde gelir gider oranları itibarı ile çok önemli farklılık olduğunu, Edirne'nin daha fazla bir harcama ve yatırım imkanını bulduğunu görüyoruz" dedi.

Kamu faaliyetlerinin mali görünümünü özetleyen Vali Büyük, rakamların geçmiş yıllarla karşılaşmalarını da değerlendirdi ve olumlu gidişat görüldüğünü söyledi. Vali Mustafa Büyük, "Trakya'daki illerle kıyaslandığımızda elde edilen gelirden çok daha fazla bir gider harcama yaptığımız ortaya çıkıyor. İl Özel İdaresi 2008'de 61.7 milyon TL'lik gelir elde etmiş. Bu gelirlerin yüzde 78'ini bakanlıklarımız ve kuruluşlarımızdan Özel İdare'ye aktarılan kaynaklardan oluşuyor. 2008 toplam harcamaları 64.8 milyon TL ben bütçeye geçmişte yaptığım görevler itibarı ile de övünerek ortaya koyacağımız bir kısmı var. Yüzde 53'lük kısmı yatırım harcaması, yani hiçbir bütçede yüzde 53'lük bir yatırım harcaması olmaz. Bu Edirne İl Özel İdaresi'nin yaptığı 2008 yılı faaliyetleri içinde personel giderlerinin kanuna göre yüzde 30'un altına olma mecburiyeti var ve yüzde 21'lerde tutmuşuz. Mal hizmet alımları içinde de önemli oranda yatırım sayılabilecek konular var.2008 yılında merkezi yönetim kuruluşlarımız ve İl Özel İdaremiz tarafından toplam 256 milyon TL'lik yatırım harcaması yapılmış. 2007'de bu yatırım harcaması 205 milyon TL idi. Yani yüzde 24'lük artış sağlanmış. 2008'in başarılı geçmiştir. Yatırım harcamalarının en önemlisi DSİ'nin 132 milyon TL'lik kısmıdır. Bir önceki yıla göre yatırım harcamalarında 2008'de yüzde 25 büyümüşüz. Edirne olarak çok ciddi yatırım harcaması aldığımızı görülüyor. Kuruluşların yatırım harcamaları sıralaması da; Vali Büyük tarafından DSİ 11. Bölge Müdürlüğü 132,6 milyon TL, İl Özel İdaresinin kendi yatırımları ve KÖYDES 31,6 milyon TL, Karayolları 1. ve 17. Bölge Müdürlükleri 22 milyon TL, TREDAŞ 14,2 milyon TL, Trakya Üniversitesi 11,5 milyon TL, Milli Eğitim 10,8 milyon TL, Vakıflar Bölge Müdürlüğü 6,5 milyon TL, İller Bankası 6,2 milyon TL, BELDES Projesi 4,8 milyon TL, İl Sağlık Müdürlüğü 4,7 milyon TL, Diğer kuruluşlar 11,5 milyon TL" diye konuştu.

Vali Büyük, "2008 yılında, İl Özel İdaremizin kendi yatırım programındaki işler ve KÖYDES programı dahilinde yürütülen yatırım çalışmaları için toplam 10,3 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Buna İl Özel İdaremizce ihale edilip, ödenekleri Ulaştırma Bakanlığınca tahsis edilen bölünmüş yol yapımları da dahil edildiğinde yapılan toplam yatırım harcaması 31,6 milyon TL'ye ulaşmakta" diyerek sözlerini tamamladı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 18:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?