6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Vali traktörle gübreleme yaptı

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Hacıumur Köyü’nde mera alanlarını gezerek, traktörle gübreleme yaptı. Hayvancılık ve çiftçilik yapılacaksa mera ıslahının önemli olduğunu belirten Miroğlu, "Yapmak değil, yaşatmak önemli" dedi ve köylüyü mera ıslahına önem vermeye çağırdı.

Vali Nusret Miroğlu, Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı ile birlikte 45 hayvanı otlatma kapasitesi olan bin 396 dekarlık mera alanını gezdi. Köy girişinde köylüler tarafından karşılanan Vali Miroğlu Muhtar Nuhfel Göksu’dan köyün sorunları hakkında bilgi aldı ve köylünün taleplerini dinledi.

175 haneden oluşan köyün başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, toplam 35 bin 604 dekar tarla arazisinin 400 dekarında sulu tarım yapıldığını söyledi.

Toplam tarım arazilerinin 12 bin 580 dekarında ayçiçeği, 11 bin dekarında hububat yetiştirildiğini kaydeden Yazıcı, "Toplam bin 396 dekarda çayır-mera, yaylak ve kışlak alanlarının otlatma kapasitesi 45 Büyükbaş hayvan birimidir. Köyün mevcut hayvan varlığı 365 olup meralar otlatma kapasitesi açısından yetersiz kalmaktadır. Projenin amacı; köydeki bitki vejetasyonu, toprak ve diğer kaynakların korunmasını, geliştirilmesini sağlayarak, meralardaki ot verimi ile tarla arazileri içindeki yem bitkileri alanı ve üretimini artırmak suretiyle devamlılık arz eden maksimum hayvansal ürünler elde etmektir. Bu yıl Temmuz ayında başlayan Mera Islah ve Amenajmanı Proje Aralık 2007’de bitecek. Projenin toplam maliyeti 310 Milyar 725 Milyon Lira" diyerek finansmanı genel bütçe ve çiftçi katkısı olan proje çerçevesinde yapılan çalışmaları anlattı.

Vali Miroğlu’dan köylüler mera ıslah projesi için sulama teşkilatı istedi. "Suyumuz yok, destek istiyoruz" diyen köylüler, kömür ocağı mevkiindeki suyun köye getirilmesinin uygun olacağını dile getirdi. Mera ıslahının yapılacağını ancak yağışlar yağdığında alanın suya kavuşacağını belirten Vali Miroğlu, sıcaklar olduğunda alanın kuruyacağını ve hayvanların kurak alanda gezeceğini kaydetti. Köylülere mera ıslahının önemli olduğunu belirten Vali Miroğlu, daha sonra traktöre bindi ve alanda yapılan gübreleme çalışmalarına katıldı. Daha önce traktör kullandığını ancak ilk kez gübreleme çalışması yaptığını söyleyen Miroğlu, "Yapmak değil, yaşatmak önemli. Hayvancılık çiftçinin en önemli gelir kaynağı" dedi.

Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı, alanda tarla farelerinin açtığı delikleri göstererek yapılan mücadele çalışmasını anlattı. Yazıcı 5 bin hektarlık alan için zehirli buğday dağıtımının yapıldığını ve farelere karşı toplu mücadelenin önemine değindi. Vali Miroğlu, tabiatın kendisini dengelediğini, bozulmaması gerektiğini kaydederek, "Tilki de lazım, yılan da lazım hatta fare de lazım. Dengeli olarak gitmesi lazım. Biz bir tarafı bozunca olmuyor. Hayvancılık çiftçilik yapacaksak mera ıslahı da önemli" dedi.

Konuya ilişkin Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı ayrıca, korkularının ekilmiş alanlardaki tohumluk olduğunu ve ancak toplu mücadelenin yapıldığını kaydetti.

Muhtar Göksu, köyde gençlerin kalmadığını ve 20 çocuk bulunan köydeki iki ilköğretim okulunun taşımalı sisteme geçmesinden dolayı yıllardır boş kaldığını söyledi. Vali Miroğlu, boş iki okulu ve sağlık evini gezdi. Okulların onarımdan geçirilip köy konağı ya da başka bir şekilde değerlendirilmesini isteyen Miroğlu, "Kullanılmaz boş kalırsa zarar görür, yıkılır gider. Tadilatı yaptıktan sonra da bahçelerine ağaç ekin, çevre düzenlemesi yapın, malınıza sahip çıkın" dedi. Vali Miroğlu köydeki gezi ve incelemelerden sonra köylülerle köy kahvesinde oturup bir müddet sohbet etti.

EDİRNE (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 10:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?