8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Yarım asırlık duayen Tuzcular üretimi durdurdu

Yarım asırlık Buzcular krize yenildi Ayçiçeği yağı üreticilerinin duayeni olarak bilinen Hamdi Buzcu'nun firması Buzcular, üretimini durdurdu. İSO 500 listesine 4 kez giren şirketin kapanma nedeni küresel ısınma değil, 2001 krizi...

AYÇİÇEĞİ yağı üretiminde Türkiye'nin en eski firmalarından biri olan Buzcular, üretimini durdurdu. 1953 yılında Edirne Uzunköprü'de kurulan firma, Türkiye'nin yıllık 600 bin ton olan ayçiçeği yağı üretiminin yüzde 10'unu tek başına karşılıyordu. Bir dönem İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından belirlenen Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinden düşmeyen Buzcular, ayçiçeği yağı dışında un, pirinç ve büyükbaş hayvan yemi de üretiyordu.

Para Dergisi'nin haberine göre küresel ısınma bu yıl en fazla ayçiçeğini etkiledi. Yağış yetersizliği nedeniyle Trakya bölgesindeki tarlaların neredeyse tamamı kurudu. Ancak Buzcular'ın kepenk indirmesi bundan kaynaklanmıyor.

Fabrikada kapasite artırmak üzere 2001 yılında 2.5 trilyon TL karşılığında dolar kredisi kullanan firmanın borcu, “anayasa fırlatma krizi” sonrası 10 trilyona fırladı. Bir anda mali sıkıntıya düşen şirket, o tarihten bu yana mali durumunu bir türlü düzeltemiyor.

Son dönemlerde işletme giderlerini de kaldıramayan firma, geçen temmuz ayı sonu itibariyle üretimini durdurma kararı aldı. Yaklaşık 40 bin nüfuslu Uzunköprü'de 300 kişiyi istihdam eden Buzcular, tazminatlarını ödeyerek çalışanlarını da işten çıkardı.

25 MİLYON YTL BORCU VAR
Buzcular Un Çeltik Yağ ve Yem Sanayii Ticaret Başkan Vekili Şevki Alanya, 15 milyon YTL'si bankalara, 10 milyon YTL'si de piyasaya olmak üzere 25 milyon YTL borçları olduğunu belirtiyor. Alanya, 12 bankadan kredi kullandıklarını, borçları yeniden yapılandırmak amacıyla bu bankalarla görüşme halinde olduklarını söylüyor.
Şevki Alanya, çiftçiye borçları ödeyebilmek için 10 milyon YTL'ye ihtiyaç duyduklarını, bu kaynağı temin etmeleri halinde yeniden üretime geçeceklerini ifade ediyor. Alanya, Trakya'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nden sonra çiftçiden en fazla ürün alımı yapan şirketin Buzcular olduğunu vurguluyor.

ŞİRKETİN DEĞERİ 40 MİLYON YTL
Buzcular Un Çeltik Yağ ve Yem Sanayii, sektöründe sadece Türkiye'nin değil Balkanların da en büyük işletmelerinden biri. Şirket “Lider Un”, “Platin Un”, “Buzyağ” gibi piyasada bilinen 11 markaya sahip. Şevki Alanya, banka borçlarına karşılık firmanın tüm tesisleri ve markaları için değer tespiti yaptırdıklarını, sonuçta da 40 milyon YTL gibi bir rakamın ortaya çıktığını belirtiyor. Alanya, şirketin varlıklarının şu anda hacizli olduğunu da hatırlatıyor...

İSO 500 listesine ilk kez 1998 yılında giren Buzcular, bu listede 4 kez yer almayı başardı. Firma, son olarak geçen yıl 669'uncu sırada yer alarak Türkiye'nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesine girdi...
Buzcular Un Çeltik Yağ ve Yem Sanayii'nin 2006 yılı cirosu 65 milyon YTL. Aile şirketi olan Buzcular'ın hisselerinin yüzde 70'i kurucusu Hamdi Buzcu'ya ait. Buzcu'nun damadı Şevki Alanya'nın ise yüzde 14 hissesi var. Başta TOBB olmak üzere iş dünyasına ait birçok kuruluşta görev yapan Şevki Alanya, halen Edirne Ticaret Borsası Başkanı

Özbey Men/para dergisi
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 14:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?