3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Yeterli pirinç stoku var

Çeltik üretimin 3'te birini karşılayan Edirne'nin İpsala ilçesindeki fabrikalarda yeterli pirinç stoku bulunduğu bildirildi.


Kırkpınar Çeltik Fabrikası'nın sahibi Mehmet Kerman, yaptığı açıklamada çeltikteki fiyat artışlarına dünyada gıda fiyatlarının artmasının yanı sıra, bazı ülkelerin ihracatı durdurmasının neden olduğunu söyledi. Çeltiğin 45 gün önce tonunun 800 YTL'den işlem gördüğünü belirten Kerman, "Bugün çeltik bin 600 YTL'den işlem görüyor. Çeltiği işleyip pirinç haline getiren fabrikalar da toptan piyasaya çeltiğin tonunu 2 bin 700 YTL'den satıyor. Ancak şu anda talepte bir daralma var" dedi.


Türkiye'ye daha önceki yıllarda Amerika, İtalya, Mısır ve çok az miktarda Pakistan ve Vietnam'dan çeltik ithal edildiğini anlatan Kerman, "Şu anda ithalat yok. Ancak Türkiye'nin elinde yeterli çeltik stoku var. İpsala'da, 200 bin dönüm çeltik ekiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde, 33 bin ton Osmancık cinsi çeltik var. Bankalar vasıtasıyla depolama sistemi ile 13 bin ton TMO'nun kendi malı var. Fabrikalarda da 31 bin 363 ton çeltik var. Depolarımız çeltik dolu. Bir sıkıntı söz konusu değil" diye konuştu.
Mehmet Kerman, Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 33'nün İpsala bölgesinden karşılandığını, ancak sorunların da yaşandığını ifade ederek, "Türkiye'de çeltik üretiminde en son teknoloji uygulanıyor. Türkiye'deki çeltik fiyatları bölgemiz üreticilerini de ilgilendiriyor. Şu andaki fiyatlar esasında üreticimizin beklediği fiyatlar. Ancak fiyat artışları üreticinin elinden malını çıkardığı bir döneme rastladı. Bu yıl önemli miktarda çeltik ekileceği kanaatindeyim. Eğer üretici desteklenirse pirinç ithaline
gerek kalmaz. Taban fiyat da bir YTL'nin üzerinde olur. Barajlarda yeterli suyumuz da var. Bu yıl üretim de iyi olacak. Üretici çeltik ekeceği alanları bu yıl daha istekle hazırlıyor. Bu yıl alın terinin değerleneceğini umut ediyor" şeklinde konuştu.
Kerman, "Tüm kuru bakliyatların fiyatları arttı. Fiyatı artmayan pirinçti. Stoklar nedeniyle böyle oldu. Stoklar biraz bitince pirinç fiyatları da arttı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 01:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?