6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

YTL ilham kaynağı oldu

Ocak 2005’ten itibaren tedavüle girecek olan Yeni Türk Lirası, Yıldırım Kadın Çalışma Grubu üyesi kadınlara ilham kaynağı oldu. İlk siparişlerini Amerikalı bir kadın tasarımcı sayesinde Amerika, İtalya ve Fransa’ya gönderen kadınlar, Edirne’de de keseleri sergileyecek vitrin arıyor.


Yıldırım Toplum Merkezi’nde çeşitli kurslara katılan 15 kadının bir buçuk yıl önce tüketici yerine, üretici bireyler olmak için bir araya gelip oluşturduğu Yıldırım Kadın Çalışma Grubu, altı ay önce ilmeklerini attığı para kesecikleri ile eskiyi günümüze taşıyor. Birçok kadının desteğini de arkalarına alarak ilk başarılarını mahallelerine Pazar kurarak kanıtlayan kadınlar Edirne’nin geleneksel el sanatlarından olan ’Edirne Bebekleri’, ’Mis Meyve Sabunu’ gibi çalışmalarıyla Avrupa’ya açıldı. Yeni Türk Lirası’nın 1 Ocak 2005’ten itibaren tedavüle gireceği haberleri üzerine çalışmalarını, ninelerinin çeyiz sandıklarındaki para keseleri üzerine yoğunlaştıran kadınlar, şimdi cüzdanlara rakip para keseleri üretiyor.

BABAANNESİNİN KESESİ SANDIKTAN ÇIKTI

Grup Sözcüsü Hamdiye Yurt, 1989 yılında 90 yaşındayken yaşama veda eden babaannesi Ayşe Tertip’in sandığından çıkan ve yıllar önce ördüğü para kesesinden yola çıktığını belirtti. Babaannesinin yıllarca gözü gibi sakladığı para kesesinin günümüzde bir daha kullanılacağının hiç aklına gelmediğini belirten Yurt, "Dedemi savaşta kaybettikten sonra geçimini el emeği göz nuru dökerek ürettiği ürünlerle sağlayan babaannemden kalan bu para kesesinin benim için manevi değeri büyük. Ayrıca rahmetli babaannem askere giden gençlere eldiven, genç kızlara da çetik örüyormuş. Zamanında ördüğü para kesesinden bir tanesi de bendeydi. Saklıyordum ve şimdi aynı keseden örebilmek için örnek olarak sandıktan çıkardım. Eskiye dönüşü yaşatan para keselerinin Yeni Türk Lirası’nın tedavüle girmesiyle daha da tercih edilir hale geleceğini düşünüyorum" dedi.

YTL’LİK KESELER CÜZDANLARA RAKİP

Uzun yıllar önce madeni paraların tedavülde olduğu dönemlerde kullanılan para keselerini sandıklardan çıkaran Yıldırım Kadın Çalışma Grubu üyeleri, bu çalışmalarıyla bir nostaljiyi de tekrar günümüzde yaşatmayı amaçlıyor. El emeği göz nuru dökerek gün ışığına çıkardıkları keselerin ’bozuk para’ diye adlandırılan madeni paralar için daha kullanışlı olduğunu ve 1 Ocak 2005’ten sonra cüzdanlardan çok para keselerinin tercih edileceğini düşünen kadınlar harıl harıl kese örüyor. Altı ay önce ilk ilmeklerini attıkları 150 kesenin 100 adedi Amerikalı bir kadın tasarımcı, 20’si İstanbul Kapalı Çarşı’daki bir kadın esnaf, geri kalanı da Edirne’deki hanımlar tarafından satın alınınca keseler yurtiçi ve yurtdışındaki ilk alıcısını da bulmuş oldu.
Amerika, Fransa ve İtalya’daki vitrinlerde sergilenen keselerini Edirne’de sergileyecek vitrin bulamadıklarını belirten Yıldırım Kadın Çalışma Grubu Sözcüsü Hamdiye Yurt, para keselerinin yurtiçi ve yurtdışına çıkmasında kendilerine destek olan Yeni Çözümler Vakfı’na Yıldırımlı Kadınlar adına teşekkür etti.

YURDIŞINDAN DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERİLİYOR

Yurtdışında gördükleri ilgiyi kendi kentlerinde görememekten yakınan Yurt şunları söyledi:
"Amerikalı bayan tasarımcı para keselerini öncelikle biz kadınlara destek olmak amacıyla satın aldı. Değişik renk ve desende örülerek ortaya çıkan keselerin satışı için vitrin arıyoruz, emeklerimizi sergileyecek bir yer bulamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Altı ay önce üretimine başladığımız keselerin yurtdışına çıkması bizleri çok mutlu etti. El emeği göz nuru olan bu çalışmalarımıza yabancılar daha fazla değer veriyor. Bu ilgiyi desteği kendi ülkemizde ve kentimizde de görmek istiyoruz. Edirne’nin geleneksel el sanatlarından olan Edirne Bebekleri, mis meyve sabunundan sonra para keselerine el atan kadınlarımız bu çalışmayla kültür ve geleneklerimizi yaşatırken aynı zamanda gelir düzeyi düşük olanlarımız ev ekonomilerine de katkıda bulunmuş oluyor. El emeği göz nuru dökerek ürettiğimiz para keselerinin satışından kazandığımız gelirin bir kısmını kurmayı istediğimiz dernek için grup kasasına bağışlıyoruz."

edirne
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 11:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?