6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Zihinsel Engelliler Olimpiyatı Edirne'de başladı

Zihinsel Engelliler Özel Olimpiyatı, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait pistte başladı. "Bana kazanma şansı verin. Kazanamasam da çabamda benimle birlikte olun" diyen 300 zihinsel engelli çocuk ve genç, Edirne'nin ilk kez ev sahipliğini yaptığı Zihinsel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nda buluştu. Herkesi sosyal pencereyle olaylara bakıp, "Para her şey demek değil, gönlünüzü açın, el ele verin" diyen Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu As Başkanı Dilek Sabancı, yarışan çocukların heyecanına ortak oldu.
22 il, 35 okuldan 300 civarında zihinsel engelli çocuğun katıldığı şampiyona, geçiş töreniyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinden sonra Trakya Üniversitesi Armağan Dönertaş Engelli Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal Kutlu, Trakya Üniversitesi bünyesinde zihinsel engelliler için bir eğitim merkezi bulunan ilk ve ender üniversitelerden biri olduğunu belirterek, "Sizlere imkan tanındığında neler yapabileceğinizi göstereceksiniz. İmkansızlıklar içinde bile nasıl mutlu olunacağını ailelerinizi ve tüm toplumlara göstereceksiniz" dedi. Federasyon As Başkanı Dilek Sabancı ise, "Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Federasyonumuzun bir sloganı var. 'Bana kazanma şansı verin. Kazanamazsam bile çabamda benimle birlikte olun' Zihinsel engelli çocukların spor yapmalarına ve madalya getirmelerine olanak sağlayan federasyona teşekkür ediyorum" diye konuştu. Edirne Valisi Fahri Yücel de, Özel Olimpiyatları toplumsal olmanın ötesinde çok yararlı bir organizasyon olarak değerlendirerek, organizasyonun Edirne'de düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Vali Yücel, "Bu çocuklarımızı yaşama bağlamanın ötesinde önemli bir çabayı gerçekleştirmiş bulunuyorlar. Mevcut merkezlerin yanı sıra önümüzdeki günlerde yeni bir özürlüler eğitim merkezinin temelini atacağız" ifadelerini kullandı.
Atletizm Türkiye Şampiyonası'na sponsor olan kişi ve kuruluşlarda belge ve plaketleri törenle verildi. Şampiyona öncesi şiirler okundu, Edirne Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Atletizm Yarışmaları iki bölümde yapıldı. Tribünleri dolduran anne ve babalar çocukları yarışırken alkışlarıyla onlara destek oldu. Merkezdeki görevli ekip gönüllüleri de bitiş çizgisinde yarışan çocukları beklerken, sporda da başarılı olduklarını kanıtlamak için var gücüyle koşan çocuklar da başarılı olmanın sevincini yaşadı. Kimi yarış sırasında düşse de pes etmeyerek bitiş çizgisine kadar direndi, kimileri de gönüllü ağabey ve ablarının kucaklarına atlayarak başarmanın mutluluğunu paylaştı. Koşunun yanı sıra uzun atlama yarışları da yapıldı. Her iki dalda da başarılı olan çocuklara ödül töreni düzenlendi. 50 metre birinci etapta ilk üç dereceye giren sporculara madalyalarını Federasyon As Başkanı Dilek Sabancı verdi. Birinci Kajin Te, ikinci Sinem Demirli ve üçüncü Nagihan Gümüşgerdan madalyalarını aldıktan sonra As Başkan Dilek Sabancı ile birlikte bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.

"PARANIZ YOKSA GÖNLÜNÜZÜ AÇIN"
Babası merhum Sakıp Sabancı'nın gazetecileri çok sevdiğini hatırlatarak söze başlayan Dilek Sabancı, heyecanını ve mutluluğunu bir kez daha ödül töreninde dile getirdi. Herkesi olaylara sosyal pencereyle bakmaya davet eden Sabancı şunları söyledi: "Bu organizasyonlar çocukları şevklendiriyor. Yarıştılar, koştular ve başardılar. Sanki ben koştum, heyecanlandım, mutlu oldum. Birilerine bir şeyler yapmak çok güzel bir duygu. Herkesin aynı duyguları yaşamasını isterim. Çocuklar hayatın bir parçası olduğunu gösteriyorlar, bu organizasyonlar okuldaki performanslarını artırıyor. Ben her zaman söylüyorum. Sivil toplum örgütleriyle maddi imkanı olan iş adamları birazcık da sosyal pencereye önem verin diyorum. Her şeyi devletten beklemek olmaz. El ele sosyal sorumlulukta bir şeyler yapılırsa devletimizin de yükü azalmış olur. Bu yardımlar örneğin kimsesiz çocuklar, huzurevi ya da eğitim alanında olabilir. Önemli olan sosyal pencereyle olaylara bakabilmektir. Paranız yoksa gönlünüzü açın. Her şey para değil yeter ki insanlar yardım etmek istesin. İlerlemiş toplumlar böyle sorunlarını çözmüşler. Üst düzey iş adamı zaten kadrolarını çalıştırıyor. O vizyonu veren adam. Bu tür faaliyetlere vakit ayırsın. Sabancı ailesinin felsefesi, 'Ülkende kazandıklarını ülkende geri ver' Ben de babamdan öğrendiğim gibi yapıyorum."
Özel Olimpiyatlara; İstanbul Şöhret Kurşunoğlu, Vala Gedik, Şişli Saadet, Köseköy, Bilecik Şehit Zafer İpek, Yalova Milli Piyango ve SHÇEK Milli Piyango, Balıkesir Yunus Emre, Bursa Nilüfer, Denizli Çamlık, Eskişehir Av. Lütfü Ergökmen, Kütahya Yavuz Sultan Selim, Çinikent, İzmir Hasan Tahsin, Konak, Atatürk OSB, Manisa Salihli, Burdur, Bolu Emine Mehmet Baysal, Çorum Anadolu, Trabzon Karadeniz, Giresun İÖO ve Mesleki Eğitim Merkezleri ile Ankara SHÇEK Saray, Özel Öğretilebilir Çocuklar Eğitim Kursu, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı öğrencileri katıldı.
EDİRNE - İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2004 Cumartesi 14:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?