18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çeltik üreticisi yüksek fiyat bekliyor

İpsala'da bulunan Trakya Çeltik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Şimşek, Edirne bölgesinde ekimi yapılan 400 bin dönüm alanda çeltik hasadının hızla sürdüğünü belirterek, "Çeltik taban fiyatı açıklanmadığı için üretici kaderine terk edilmiştir" dedi.

Şimşek yaptığı açıklamada, son 15 yıldır çeltik üretimi yaptığını ve bu yıla kadar taban fiyatı belirsizliği yaşamadıklarını söyledi. Bu sene uygulanan çeltik politikasının üreticinin aleyhine olduğunu, buğday, mısır ve ayçiçeği üreticisi gibi çeltik üreticisinin de üretim yapamaz hale getirilmek istendiğini öne süren Şimşek, şöyle konuştu:

"Çeltik hasadı bölgede tüm hızıyla sürüyor; ama halen taban fiyat açıklanmadı. Borcu olan çeltik üreticisi, ürününü zararına da olsa piyasada satmak zorunda kalıyor. Bu da bazı çevrelerin işine geliyor. Ürün fiyatı bu belirsizlik nedeniyle sürekli aşağıya çekiliyor. Çeltik taban fiyatı açıklanmadığı için, üretici kaderine terk edilmiştir. Türkiye'de çeltikte taban fiyatı olmazsa, üretici fiyatı oluşturamaz."

Üreticilerin Osmancık cinsi çeltik için 810 YKr ve baldo cinsi çeltiğe de 930 YKr bir fiyat beklediğini hatırlatan Şimşek, devletin çeltik piyasasındaki belirleyici rolünü ithalatçı ve fabrikacıların eline bıraktığını, bu politikayla çeltik üretiminin her yıl düşeceğini iddia etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 12:23:38
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 12:25:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?