30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Topbaş ... Ve belediyeler elden uçarken!

İstanbul, hiç bu kadar çıldırtmamıştı!

İstanbul, gerçekten bu kadar sahipsiz kalmamıştı. Bu kentin insanları, trafik terörüyle bu kadar boğuşmamıştı! Ama hangi akla hizmet ettiği belirsiz İstanbul yönetimi, bunu başardı. Ve insanlar çıldırma noktasına geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiği ilk aylarda, “Ben asla popülist politika yapmam. Açılışlarda binlerce balon uçurtup israfa izin vermem. Açılış töreni bile yapmam. Koca koca bilboardlar asıp reklamımı yapmam” demişti.

Tabii, bütün bunlar eski Başkan Ali Müfit Gürtuna’ya ithaf ediliyordu, aslındı!..
Sonra insanlar bir sabah kalktıklarında gördüler ki, dev bilboardlar asılmış, İstanbul sokaklarına; “İstanbul hiç bu kadar yeşil olmadı” diye…

Burada insanların aklına iki soru geldi:

1- Hani, bilboard asılmayacaktı?
2- Bu kadar yeşil yaptığınızı öne sürdüğünüz bir kentte, biz vatandaşlar da “İstanbul’da trafik hiç bu kadar çıldırtmamıştı” demez mi?

Büyükşehir Belediyesi’nin 50 noktadaki yol yapımı, 300 noktadaki bakım ve onarım çalışmaları, trafiği durma noktasına getirdi. Yaz dönemi; insanlar tatildeyken ve okullar kapalıyken durup, okullar açılır açılmaz yüzlerce noktada çalışma başlatmak hangi akla hizmet?

Duydunuz ya da duymadınız… Bizzat AKP’nin yaptırdığı ankette, ki bu ankete yüz binin üzerinde insan cevap verdi, daha şimdiden 13 ilçe seçimi kaybediyor. Başkan Topbaş ise durumu, ‘Zar zor – şöyle böyle’ kurtarıyor, işte. Anlaşılan, Topbaş ve bürokratları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mirasını tüketmek için gayret sarfediyor!.. Bunun başka açıklaması olabilir mi?

(Bu arada, Şehir Kulisi okurları, biraz daha sabırlı olursa, söz konusu anketi yakında açıklayacağım.)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Daire Başkanı Rafet Bozdoğan’ın, ‘sorunu 5 yıl içinde çözeceğiz’ açıklamaları da İstanbulluları rahatlatmaya yetmiyor. İstanbul Valiliği trafikteki tıkanmaların nedeni olarak belediyeyi gösterirken, Karayolları 17’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri de, çalışmalarını geceye kaydırdıklarından tıkanıklıkta bir rollerinin olmadığını belirtiyorlar.

Bu arada evine yarım saatte gidebildiği için kendini şanslı hisseden bu kentin insanı, son iki haftadır, çıldırmanın eşiğine geldi. Çünkü, artık yarım saat yetmiyor. Asgari bir saat…

Sabah ve akşam saatlerinde boğaz köprülerinde, rehabilitasyonu süren 0-1 karayolunda, Maltepe ve Merter’de, Cevizlibağ’da, Güneşli’de, Beylikdüzü’ndeki yol yapım, onarım çalışmaları trafiği ‘durma noktası’na getirdi. Evinden işine, işinden evine giderken 2-3 saat yollarda bekleyerek çile çeken İstanbullular, nereye başvuracaklarını, ne yapacaklarını bilememenin şaşkınlığını yaşıyor. Artık trafiğe takılmamak için işe ‘erken gitmek’ ya da eve gitmek için işten ‘geç çıkmak’ da İstanbullular için çözüm olmaktan çıktı. Hem Avrupa hem de Asya yakalarındaki trafik keşmekeşi, yaklaşan kış mevsimi öncesinde delik deşik yollarda seyreden sürücülerin yanı sıra yayaları da kara kara düşündürüyor. Okulların açılmasıyla birlikte daha da yoğunlaşan trafikte, kilometrelerce uzunluğunda araç kuyrukları oluşuyor.


ÜSKÜDAR’da başlatılan ‘Marmaray Projesi’nin karadaki geniş çaplı inşaat çalışmaları Üsküdar Meydanı’ndaki trafiği arapsaçına çevirdi. 30 metre genişliğinde ve 25 metre derinliğinde bir çukur kazılacak olan Üsküdar Meydanı’ndaki çile 3 yıl sürecek. Çalışmalara önümüzdeki ay başlanacak ve meydan araç ve yaya trafiğine kapatılacak. Bu da İstanbullular için bir başka trafik çilesi olacak. Bağcılar-Güneşli TEM bağlantı yolu kavşak inşaatı da trafikte önemli aksamalara yol açıyor. Bir başka tıkanıklık merkezi Eyüp-Gaziosmanpaşa-Bayrampaşa TEM Otoyolu ile Altunizade kavşağı yol ve altyapı inşaatı çalışmalarının da aralık ayında tamamlanması bekleniyor.


Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 16:10:21
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 16:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?