3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Arkadaş kurbanı Fatih'in beyin ölümü gerçekleşti

Levent Lütfü Banat İlköğretim Okulu'nda çıkan tartışma sonucu sınıf arkadaşı C.B. tarafından bıçaklanan 17 yaşındaki Fatih Can'ın beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı. Fatih Can'ın acılı ailesi, organ bağışı konusunda karar vermeye çalışıyor.

Fatih Can'ın doktorları, gencin beyin ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof.Dr. Bilgün Sönmez, "Fatih Can'ın durumu çok ağır. En büyük sorunumuz beyin ölümü var mı yok mu bu sorunu cevabını vermekte. 3. gün tamamlandı. Dün akşam bazı tahkikler yapıldı. Yapılan tahkiklerden sonra beyin ölümü kararı verildi. Beyin ölümü belki ilk gün gerçekleşmişti. Biz bilimsel olarak 3 gün bunu düşünmek istemiyorduk. Hasta yaşamını yitirirse, 4- 5 kişiye yaşam verebilir. Aile ile biraz önce uzun uzun görüştük bilgiler verdik. Bir organ verici olmasını teklif ettik. Babası "ilk günden beri böyle bir düşüncem vardı" şeklinde konuştu. Anne oldukça duygusal davranıyor" dedi. Prof.Dr. Sönmez, ailenin organ bağışı konusunda karar vermekte zorlandığını belirterek, basın mensuplarının bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Organ bağışı konusunda önümüzdeki 24 saatin önemine dikkat çeken Prof.Dr. Bilgün Sönmez, "Bu 24 saat içerisinde ile olumlu karar verirse verici işlemleri başlatılacak. 24 saat sonrasında karar verirse enfeksiyon gelişmesi riski nedeniyle organ verici olma şansını kaybedebiliriz. O yüzden bu akşama kadar ailenin vereceği karar çok önemli" diye konuştu.
Hastaneye aile avukatıyla birlikte gelen Baba Ali Can, organ bağışı konusunda düşünme aşamasında olduklarını söyledi. Acılı baba, "Annesi ve aile büyükleri arasında toplantı yapmaktayız. Eğer ki olumlu karar çıkarsa çocuğumuzun organlarını bağışlamak istiyoruz. Kararı verdikten sonra tekrar bir açıklama yapacağız" ifadelerini kullandı.

Ali Can, okullarda yaşanan şiddet olaylarının arttığına dikkat çekerek, İstanbul genelinde yaşanan bu olayların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. "Artık Türkiye'de sokağa çıkmaya korkar hale geldik" diyen Can, "Ne yazık ki okullarımızda bir elimizde kalem bir elimizde kitap olması gerekirken ne var ki elimizde bıçaklar olur hale geldi. Televizyonlarda eğitimsiz insanlara her şekilde şiddet içerici filmleri seyrettirseniz işte olacağı budur. Bugün benim oğlum vefat etmiş durumda veya vefat edecek durumda, ne yazık ki okullarımız da bir önlem alamıyoruz. Bu kadar çok askerimiz, polisimiz, bu kadar okumuş insanımız var. Bu askeriyeden okullara, hastanelere, devlet dairelerine birer sivil görevli gönderebilir ve okullara birer tane dedektör alabilir. Bugün sitelerde yüz kişi veya bin kişi kalıyor. Buralar kontrol altında okullarda da aşağı yukarı bin kişi var. Niye sitedekiler can da okullardaki can taşımıyor mu? Ben oğlumu okula herhangi bir birisi vurup da öldürsün diye mi gönderdim. Bunun sorumlusu kimse cezalarını çekmeli" açıklamasında bulundu.

Bir basın mensubunun, "Dava açmayı düşünüyor musuz?" sorusuna acılı baba, "Bunun suçluları kimse tabii ki cezalandırılmalıdır ki okullarda bir daha böyle şeyler yaşanmasın. Okullar denetleme altına alınabilsin. Böyle giderse çocuklarımız okula gönderemez hale geleceğiz" dedi. Ali Can, ölen oğlunun bir de ikizi olduğunu ifade ederek, "Etiler Lisesi'nde okuyor. Ben korkarak mı göndereceğim okula. Acaba bu oğlumu da biri öldürecek mi diye düşüneceğim. Ben de mi bir bıçak vereceğim oğlumun eline. Var mı böyle bir şey? Kendimize gelmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yoğun bakım sorumlusu Kadir Doğruer ise "Fatih hastanemize geldiği andan itibaren büyük bir ekip çalışmasıyla bu ana kadar geldik. Beyin ölümü dün akşam saat 19.00 itibariyle gerçekleşti. Maalesef, başta da beklediğimiz gibi beyin ölümü şu anda gerçekleşmiş durumda. Organ bağışı konusunda umarım aile olumlu karar verebilir. Ailenin bu konudaki kararını bekliyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2006 Cumartesi 15:21:14
Güncelleme :25 Mart 2006 Cumartesi 15:44:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?