2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Atık sular yeniden kullanılabilecek

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul'da gelecekte olabilecek su sıkıntısına karşı tedbirler aldıklarını belirterek, "İstanbul'da 1 milyon 150 bin metre küp su arıtacak ileri biyolojik arıtma tesisini ihale ettik. Gelecekte olabilecek su sıkıntısına karşı arıtılan bu suları sanayide ve sulamada kullanabileceğiz" dedi.

Çodur, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 55 olduğunu ve 474 milyon metre küp su bulunduğunu, kente günde 2 milyon su verdiklerini, bu suyun sadece barajlardan değil, Istrancalar ile Yeşilçay regülatöründen de sağlandığını bildirdi.

DSİ'den 2 yıl önce devraldıkları Yeşilçay regülatöründen günde 800 bin metre küp su verdiklerini ifade eden Çodur, "İstanbul'un 3'te bir tüketimini oradan veriyoruz. Dolayısıyla bizim barajlarımızdaki su miktarı tüketime paralel azalmıyor. Her gün kente 2 milyon metre küp su verirken, barajlarımızda azalan su miktarı sadece 100 bin metre küp. Bu demektir ki, gelen sular bizim bayağı ihtiyacımızı karşılıyor. Daha uzun süre de karşılayacak" diye konuştu.

Dursun Ali Çodur, bunun yanı sıra mutlaka yağmur yağacağını, hiçbir zaman sıfır yağmurun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bizim su sıkıntımız yok. Biz bu sene su sıkıntısı telaşı içinde değiliz. Ancak her ihtimale karşı ekstra tedbirler alıyoruz. Geleceğe yönelik olarak bu sene 1 milyon 150 bin metre küplük atık su arıtacak ileri biyolojik arıtma tesisi ihale ettik. İnşaatına bu sene başlıyoruz. Bu atık suların geri dönüşümü demektir. Buradan çıkan suları, ileri biyolojik arıtmadan geçirdikten sonra sulamada, sanayide rahat rahat kullanabileceğiz. Çok mecbur kalırsak, ileri yıllarda bu suyu bir kez daha ileri arıtmadan geçirerek içme suyunda bile kullanabiliriz. Ama şu anda buna ihtiyacımız yok. Böyle bir şey düşünmüyoruz."
a.a
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 11:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?