30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Avrupa, İstanbul'da felsefeyle düşünülecek

Galatasaray Üniversitesi ve Paris 8 Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenledikleri “Avrupa’yı Felsefeyle Düşünmek” başlıklı kolokyumda Avrupa’nın düşünsel temelleri ve bugünkü durumu tartışılıyor.

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ve Paris 8 Vicennes Saint Dennis Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün ortak düzenledikleri “Avrupa’yı Felsefeyle Düşünmek” başlıklı kolokyum bugün (20 Eylül) üniversitenin Ortaköy Kampüsü’nde başladı.

Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu’nda 23 Eylül’e kadar devam edecek olan kolokyumda, “Avrupa’da sınırlar”, “Avrupa : kökenleri ve temsilleri”, “Evrensellik ve Avrupa düşüncesi” ana başlıkları altında çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Avrupa Birliği’ne kadar geniş bir tarihsel perspektif içeren sunumlar, Türkiye ile AB’nin yaklaşan 3 Ekim randevusu dolayısıyla gündemde olan konuları felsefi temeller üzerinden ele alıyor.

Kolokyumun açılış konuşmasını yapan GSÜ Rektörü Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, kolokyumların amacının kesin yanıtlar bulmaktan ziyade diyalog imkanı sağlayarak yerleşik bakış açılarını değiştirmek olduğunun altını çizerken üç gün sürecek sunumlar sonrasında Fransız akademisyenlerin de Türkiye’yi ve Türkler’i daha iyi tanıma şansına sahip olacaklarını belirtti.

GSÜ Rektör Yardımcısı Pierre Le Mire konuşmasında, Fransızca eğitim veren bir devlet üniversitesi olarak farklı kültürlerin birarada bulunduğu Galatasaray Üniveristesi’nde bir anlamda Avrupa’nın da temsil edildiğini ifade etti.
GSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Galatasaray geleneğinin Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu, bununla birlikte ait olduğu ülkenin kimliğini ve değerlerini de koruduğunu belirtti. Gürsoy, kolokyumun amacının daha çok felsefe üstünden diyalog üretmek olduğunu söyledi.
Paris 8 Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alain Brossat ise, Felsefe Bölümü olarak çok köklü bir gelenekten gelmekle birlikte amaçlarının “kendi” felsefelerini dışarıya ihraç etmek olmadığını, Galatasaray Üniversitesi’yle olduğu gibi çeşitli ülkelerle yaptıkları işbirliklerinin kendilerine farklı fikirlerle alışveriş imkanı sunduğunu dile getirdi. Brossat, felsefenin sadece oturarak ve düşünerek yapılmayacağını, kendi içinde sürekli bir devinim halinde olan felsefe gibi, felsefecilerin de fiziksel yer değişiklikleri ve yeni fikirlerin alışverişiyle bu devinim özelliğinin altını çizmek istediklerini belirtti.

Kolokyumun açılış töreninin son konuşmasını yapan GSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tülin Bumin, konusu gereği toplantının politik bir tarafı olacağını düşündüğünü ifade ederken felsefe ve Avrupa’nın içiçe iki kavram olduğunu, günümüzde ikisinin de sorgulandığını ve bunun kolokyumda gerçekleştirilecek sunumların çekiciliğini artırdığını dile getirdi.

Fransızca gerçekleştirilecek olan sunumlar, 20 – 21 ve 22 Eylül tarihlerinde GSÜ’nün Aydın Doğan Oditoryumu’nda izlenebilecek. Sabah 10.00’dan 18.00’e dek sürecek sunumlar sırasında simültane çeviri yapılmıyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2005 Salı 12:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?