30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bir Haliç tartışması eksikti!

Yıldız Parkı’ndaki Malta Köşkü’nde gazetecilerle iftarda biraraya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, yerel gündemle ilgili soruları cevaplandırdı.

Basın Danışmanlığı’nın organize ettiği iftarda gazetecilerle sohbet eden Başkan Kadir Topbaş, Avrupa’daki Rönesans döneminin öncülerinden Leonardo Da Vinci’nin 1502 yılında ‘Altın Boynuz’ Haliç için tasarladığı köprüyü 503 yıl aradan sonra Sütlüce ile Eyüp arasında gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Mimar Topbaş, sadece yayalara yönelik olarak inşa edilecek köprünün bir ayağının Eyüp-Sütlüce arasındaki adada olacağını kaydetti.

Yıllardır bekleyen Taksim-Yenikapı Metro Hattı’nın yapımına hız verdiklerini açıklayan Başkan Topbaş, bu kapsamda Haliç üzerine inşa edilecek Metro Geçiş Köprüsü’nün projesinin iki ay içinde tamamlanacağını ve köprünün yapımına başlanacağını açıkladı. Projesini Mimar Topbaş’ın çizdiği Haliç Metro Geçiş Köprüsü 1. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (Anıtlar Kurulu) tarafından da onaylanmıştı.

Çamlıca Televizyon Kulesi Projesi de hayat buluyor…



Açıklamalarında gündemdeki diğer bazı projelere de değinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çamlıca’ya yapılması planlanan televizyon kulesi ihalesinin yılbaşına kadar gerçekleştirileceğini, inşaata da 2006 yılının başında başlanacağını ifade etti.

Kadir Topbaş, “Dünya mimarlarını İstanbul’da buluşturma” konsepti çerçevesinde dünyanın önde gelen mimarlarını İstanbul’a davet ederek her birine değişik eserler yaptırmayı planladıklarını belirterek, bunun İstanbul’un tanıtımı ve turizm açısından çok önemli olacağını dile getirdi.

‘Gökdelene değil, yoğunlaşmaya karşıyız…’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dubai İnternational Properties arasında imzalanan 5 milyar dolarlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Protokolü çerçevesinde yapılacak projelerle ilgili görüşmelerin 24 Ekim günü yapılacağını da hatırlatan Başkan Topbaş, Büyükdere Caddesi’nde bu çerçevede gündeme gelen yapılarla ilgili şunları kaydetti;

“Maslak'ta bugüne kadar yapılara 5-6 emsal verilmiş. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 2.5-3 emsal veriliyordu. Biz de dönemimizde 3 emsallik yapı izni vermeye karar verdik. Biz gökdelen yapılmasına karşı değiliz, yoğunluğun arttırılmasına karşıyız. Maslak'ta toplam 200 bin metrekare inşaat alanı varsa bunun 1 milyon metrekareye çıkarılmasına karşıyız. Bu yoğunluğu hem trafik hem de altyapı kaldırmaz. Levent’deki eski İETT garajının 45 bin metrekarelik alana üç emsalden 135 bin metrekare, 120 bin metrekarelik Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisine de en fazla 360 bin metrekare inşaat yapılabilir. Zincirlikuyu’da bazı kesimler tarafından iddia edildiği gibi 650 metre yüksekliğinde gökdelen yapılması asla söz konusu değil.”



Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2005 Cumartesi 05:56:08
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 06:02:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?