1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bir 'İstanbul Sözlüğü'

İstanbul Gazetesi 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un daha iyi tanıtılması için önemli bir projeyi hayata geçirdi. “2010’a kadar 1 milyon madde” hedefiyle yola çıkan İstanbul Sözlüğü projesi www.gazeteistanbul.com sitesinde yer almaya başladı. İstanbul’un tüm güzelliklerini, özellikleri, yerleri kısacası her şeyiyle İstanbul’un yer alacağı sanal sözlük de okuyuculardan da destek bekliyor. Kendi kurumunuzu İstanbul Sözlüğü’ne ekleyerek bu projeye katkıda bulunduğunuz gibi tüm İstanbul’unda sesinizi duymasını sağlayabilirsiniz. 

“YAZ GÖNDER, ÇEK GÖNDER”

Gazete İstanbul , İstanbul’un her mahallesinden, okulundan, kurumundan, sokağından, evinden gönüllü muhabir ve madde yazarlarını sitelerine bekliyor. İnsanların çektikleri fotoğrafları, yazdıkları haberleri, istenirse adlarıyla yayınlanacağı sitede amaç İstanbul’u mahalle mahalle sokak sokak tanıtmak….
http://www.gazeteistanbul.com/istanbulSozlugu.aspx

Site sahipleri amaçlarını şu şekilde açıklıyor

“İstanbul’la ilgili kim ne biliyorsa sözlüğe ekleyebilir. İnternet ortamında, 2010 yılında herkesin yararlanabileceği İstanbul Sözlüğü’nü oluşturmak için her İstanbullunun bir sözcük eklemesi dünyanın en büyük sözlüğünü yaratacaktır. İstanbul’u rekorlar kitabının en üstüne taşımak işten bile değil.İşte size konu başlıkları:
İstanbul’un semtleri, mahalleleri, sokakları, çarşıları, İstanbul çeşmeleri, alışveriş merkezleri, gazeteleri, dergileri, kitapları, sahafları, İstanbul’un yolları, koyları, mekânları, hamamları, İstanbullu ünlüler, İstanbul’un delileri, yazarları, şairleri, İstanbul’un kadınları, imamları, İstanbul şarkıları, şarkıcıları, İstanbul tarihçileri, kabadayıları, dansözleri, oyuncuları, balıkçıları, kaptanları, balıkları, İstanbul’un bitkileri, dereleri, İstanbul camileri, kiliseleri, havraları, kulüpleri, tepeleri, plajları, vapurları, okulları, üniversiteleri, kültür merkezleri, meyhaneleri, gazinoları, muhtarları, belediye başkanları, valileri, emniyet müdürleri, ordu komutanları, sinema filmleri, vd.Siz de konu ekleyebilirsiniz

Bu sözlük İstanbulluya tanıklık edecektir aynı zamanda. İstanbul Sözlüğü’ne bir madde yazandan olası vize talebi istenmesin, diye İstanbul Belediyesi Meclisine öneri sunacağız. Çünkü kendi adıyla bir sözcük ekleyen herkes İstanbullu olacak.

Daha işin başında olmamıza rağmen sözlüğe gelen ilk tepkiler tam da
istediğimiz gibi. 100’ün üzerinde madde yazıldı. İlginç, şaşırtıcı maddeler kaydedildi. Örneğin Orhan Veli maddesi; şiirlerini ekliyor insanlar. Yazılan maddelerin altı dolduruluyor.

Hedefimiz, 1 milyon İstanbullu İnternet kullanıcısının her birinin bir
maddeyle katılıp1 milyon madde yazması. Siteye üye olmak da gerekmiyor. İstanbullu olmak da gerekmiyor aslında. İstanbul’a bir gün gelip sevmeniz yeterli. Onu size sevdiren bir özelliğini yazmanız, ona sevginizi sunmanız bile başlı başına bir katkıdır. Böyle bir sözlük dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Ama İstanbul’da, İstanbul için olacak. Çünkü İstanbul’un, insanlarının zengin tarihi, coğrafyası, ekoloji ve etnolojik çeşitliliği buna elverişli
diye düşünüyoruz.”
H.Koz
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 22:04:38
Güncelleme :15 Şubat 2007 Perşembe 22:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?