2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Diyalog için buradayız'

Vatikan'ın Türkiye Büyükelçisi Antonion Lucibello, Trabzon'daki olayın bir kaza olduğunu söyleyerek, "Bunlar geçici olaylardır, bunlar birlikte çalışmamızı engellemeyecek" dedi.

Vatikan'ın Türkiye Büyükelçisi Antonion Lucibello, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü makamında ziyaret etti. Saat 11.30'da gerçekleştirilen ziyaretin ardından bir açıklama yapan Başkan Sarıgül, "Dünyada ve ülkemizde toplumlar arası sıcak günlerin yaşandığı şu günlerde Lucibello'nun, Şişli Belediyesi'ne ziyareti önemlidir. Dünyada ve ülkemizde ne yazık ki üzücü olaylar yaşanmıştır. Bu üzücü olaylar nedeniyle açılan gönül yaraları toplum arasında kolay kapanmaz. Yüzyıllarca sürecek düşmanlıklara yol açabilir. İnsanlık olarak çok dikkatli olmalıyız. Trabzon'da meydana gelen olay nedeniyle toplum olarak Türk milleti üzgündür. İnsanlık olarak hepimizin başı sağ olsun. Umarım bu acı olay gelecekte kurulacak büyük dostluklara vesile olur" dedi.

Vatikan'ın Türkiye Büyükelçisi Antonion Lucibello ise, "Biz insanlar arasındaki diyalog ve barışa inandığımız için buradayız. Müşterek manevi zenginliklerimizin olduğuna inanmıyoruz. Beraber çalışarak barışı sağlamalıyız" diye konuştu. Lucibello, Trabzon'da İtalyan papazın öldürülmesiyle ilgili olarak, "Bazen bu tür kazalar olabiliyor. Bunlar geçici olaylardır. Bu tür olaylar birlikte çalışmamızı engellemeyecektir. Bir hayatın alınması hiç hoş değildir" açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin, "İtalya'da yaşanan kazada ölen insanların cenazelerinin, papaz cinayetiyle ilgili olarak Türkiye'ye gönderilmediği iddiaları sizce doğru mudur?" sorusuna Lucibello, "Bu sorunun cevabını ben veremem. Benim ilgi alanım değil. Eğer bunun içinse bence bu doğru değildir" şeklinde yanıt verdi. Diğer bir gazetecinin, "Trabzon'da öldürülen papaz, Vatikan'daki Papa'ya mektup yollamış. Sizce o mektup normal bir mektuplaşma mı; yoksa çekindiği bazı konular için yapılmış bir mektuplaşma mıdır?" şeklindeki sorusu üzerine Lucibello, "Sen de mektup yazabilirsin, Papa'ya isteyen herkes yazabilir. Ama her daim mektuplaşmalar oluyor denilemez. Bence normal bir mektuptu" dedi.

Son olarak Danimarka'da Hz. Muhammed'e (SAV) hakaret içerikli karikatürün yayımlanmasını değerlendiren Antonion Lucibello, "Vatikan bunu açıkça kınamıştır. Türk temsilcisi olarak ben de kınadım, tekrar kınıyorum. Hürriyet elbet de vardır. Ancak benim hürriyetimin diğer kişilerin hududunda durması lazım. Hudutsuz hürriyet anarşiye dönüşmektedir. Kimsenin dini alaya almaya hakkı yoktur" diye konuştu.

Ziyaret sırasında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, büyükelçiye barışı temsil eden bir plaket hediye etti. Vatikan'ın Türkiye Büyükelçisi Antonion Lucibello ise, Sarıgül'e İbrani, Arapça ve Latince olarak barışı temsil eden ve Papa 2. Jean-Paul'ün ölmeden önce bastırdığı madalyonu takdim etti.

.
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 16:00:57
Güncelleme :10 Şubat 2006 Cuma 16:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?