3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İstanbul bugün kurtuldu

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlanıyor. Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen ilk tören, anıta çelenklerin konulması, Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 83 yıl önce bugün Refet (Bele) Paşa, İngiliz, Fransız ve İtalyan işgal kuvvetlerinden İstanbul'u teslim almıştı.

Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Törende Anıt Şeref Defteri'ni imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, deftere şunları yazdı:

“Büyük önder aziz Atatürk, bugün asırlar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbulumuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz.

Müttefik devletlerin 1918 yılında işgaline uğrayan İstanbul, asla teslim olmadı ve Türk milletinin büyük direnişi işgalcilerin ülkemizi parçalama, güçsüz düşürme emellerini boşa çıkardı.

16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan yola çıkarttığın bağımsızlık ve hürriyet ateşi destansı bir kurtuluş savaşı sonucunda, 6 Ekim 1923'te fethiyle bir çağ kapatıp bir çağ açılan İstanbul'a geri döndünüz.

Bugün İstanbul'un ebediyen bir Türk yurdu olduğunu ve böyle kalacağını dünyaya haykırdığımız gündür.

Bu büyük hadiseyi vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast edeceklere hatırlayacakları destanı yazan başta siz atamız olmak üzere silah arkadaşlarınızı tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.”








aa
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 10:28:52
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 10:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?