3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İstanbul ulaşımına 32 tünel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir büyük ulaşım projesini "7 tepe 7 tünel" sloganıyla devreye sokuyor.

İSTANBUL’un arapsaçına dönen, içinde yaşayanlarına çile çektiren trafik sorununa çözüm bulmak için art arda yeni yollar, yeni kavşaklar yapan, tepki çekmesine rağmen yolları genişleten, raylı sistemleri artırmaya çalışan Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gözünü şimdi de, bugüne kadar hep metro yapıldığında akla gelen yeraltına çevirdi. Topbaş, lastik tekerlekli araçların geçmesi için "7 tepe 7 tünel" sloganıyla tam 78 kilometre uzunluğunda, 2x2 şeritli toplam 32 tünel açmaya hazırlanıyor.

2 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK

Başkan Topbaş, toplam 1.5 milyar dolarlık tünellerin tamamını, "zemin şartları bir aksilik çıkarmadığı takdirde" 2 yıl içinde bitirmeyi amaçlıyor. Hürriyet Gazetesi’ni, eski belediyeci Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, Fen İşleri ve Altyapı’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural ile ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan ve İstanbul İstihbarat Müdürü Celal Korkut ile görüşen Başkan Topbaş, "’7 tepeye 7 tünel’ bizim için sadece bir slogan. Elbette sadece 7 tünel yapılmayacak. Yapılanları yenileri izleyecek. Bu da trafiğimize nefes aldıracak önemli çalışmalarımızdan biri" dedi.

İSTİMLAK SORUNU YOK

Topbaş, metronun kilometresinin 40 milyon dolara mal olduğunu, bu tünellerin ise metrodan üçte bir oranında daha ucuz olacağını belirterek "Madem yeraltında ulaşımımızın rahatlamasına katkı sağlayacak bir alternatif var, neden İstanbul’un topografik yapısını değerlendirmeyelim. Ayrıca bu tüneller, yerüstündeki gibi ’istimlak’ sorunlarıyla da karşılaşmıyor. Bu da bir avantaj" diye konuştu.

İstanbul’un birbirini takip eden tepeler ve vadiler biçimindeki topografik yapısı sebebiyle "tünel-yol" inşasına çok uygun bir şehir olduğunu belirten Topbaş, "Yapılacak tünellerden biri Dolmabahçe (İnönü Stadı’nın arkası, Kadırgalar)-Dolapdere arasını kapsıyor. Dolmabahçe’den giren, eskiden olduğu gibi Divan’ın önünden de geçmeden, yeraltından Dolapdere’ye çıkabilecek. Bitiş noktalarında da trafik sıkışıklığı olmayacak. Araçlar tünellerden çıkarken bir hız azaltacak; ama kesinlikle tıkanma söz konusu olmayacak" dedi.

YARIN: İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK MI?

Topbaş, İstanbul’un tepelerini delecek

Kent ulaşımına nefes aldırmaya, İstanbullunun ulaşımda çektiği çileyi bitirmeye çalışan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş (yanda), Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ve Fen İşleri ve Altyapıdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural ile tünel projesini anlattı. Pektaş, her tepeden giriş ve çıkış noktalarını bir bir gösterirken, Topbaş da "İhtiyaç oldukça yenileri yapılacak" dedi.

Kazma vuruluyor

İlk aşamada yapılacak Avrupa yakasında 19, Anadolu yakasında 7 tünel projesi çalışmalarının başlatıldığını belirten Başkan Topbaş, toplam uzunluğu 78.8 km. olacak tünellerden bazılarının inşaat aşamasına geldiğini ve ilk kazmanın da Dolmabahçe’ye 1 ay içinde vurulacağını söyledi. İşte yapımına başlanacağı beklenen bazı tüneller ve hat uzunlukları şöyle:

AVRUPA YAKASI

Dolmabahçe-Dolapdere1080 metre

Dolmabahçe-Fulya1480 metre

Fulya-Yıldız1950 metre

Yıldız-Ortaköy1280 metre

Fulya-Levazım2230 metre

Levazım-Armutlu3500 metre

Armutlu-Tarabya kavşağı4670 metre

Çayırbaşı-Sarıyer2500 metre

Bebek-Baltalimanı2261 metre

Baltalimanı-İstinye1948 metre

Samatya-Davutpaşa4350 metre

Bahçelievler-Davutpaşa4400 metre

Bahçelievler-Çobançeşme

(Kuyumcukent)2960 metre

Bahçelievler-Küçükçekmece8890 metre

Davutpaşa-Eyüp5800 metre

Kağıthane-Halilpaşa1550 metre

Hasköy-Taşkızak1540 metre

Tophane-Şişhane-İplikçi1500 metre

Piyalepaşa-Dolapdere1150 metre

ANADOLU YAKASI

Kadıköy-Kuşdili920 metre

Harem-Ahmediye1115 metre

Ahmediye-Üsküdar576 metre

Üsküdar-Kuzguncuk1300 metre

Kuzguncuk-Beylerbeyi1050 metre

Çengelköy-Vaniköy2100 metre

Vaniköy-Göksu1200 metre
Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 11:28:12
Güncelleme :17 Ocak 2006 Salı 18:46:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?