3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İstanbul'a endoskopi

İstanbul’un alt yapısı teknoloji harikası robotlar tarafından görüntüleniyor, temizleniyor ve onarımı gerekli görülen yerler onarılıyor. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde içmesuyu şebekesi kazı yapılmadan döşeniyor. İstanbul’un altyapısına adeta endoskopi yapılıyor.

Türkiye’de ilk defa İSKİ tarafından uygulanan sistem sayesinde artık İstanbul’un altını da görmek mümkün. Bu sistemle robotlar çapı 20 cm olan kanalları dahi görüntüleyerek, gerekli temizlik ve onarım işlemlerini yapabiliyor. Bu şekilde yukarıda hayat devam ederken, kimselerin haberi olmadan robotlar yer altından İstanbul’u gezdi ve bugüne kadar yaklaşık 760 km’lik altyapı sistemini görüntüleyerek temizledi.

Hiçbir kazı işlemine gerek kalmadan yapılan işlemlerde bugüne kadar 564 km’lik atıksu kanalının onarımı da yine teknoloji harikası robotlar tarafından yapıldı.

Eskiden açık kazı yöntemiyle yapılarak, çevreyi rahatsız eden ve trafiği olumsuz etkileyen kazılara son veren sistem sayesinde, tarihi dokunun zedelenme ihtimaline karşı bir türlü yenilenemeyen tarihi bölgelerin atıksu sistemi de yenilenmiş oluyor.

İçmesuyu sebekesini de robotlar yapılıyor

İstanbul’da içmesuyu şebeke inşaatları da artık İSKİ robotları tarafından yapılıyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde uygulanan sistem sayesinde İSKİ çalışması nedeniyle yollar kazılmıyor, trafik sıkıntısı yaşanmıyor. Çapı 3.2 cm olan içmesuyu hatlarına dahi girerek görüntü alabilen sistem, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Eminönü ve Zeytinburnu gibi trafiğin yoğun olduğu 16 farklı bölgede uygulanıyor. Sistem sayesinde bugüne kadar toplam 9.427 m içmesuyu şebekesi hiçbir kazı işlemi yapılmadan ve çevreye rahatsızlık verilmeden İSKİ robotları tarafından yenilendi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

TV inspection’ adlı robot önce tıkanan kanalda incelemeler yapıyor. Robotun kaydettiği görüntüler incelendikten sonra kanalizasyon; betonu parçalayacak güçte basınçlı su ile temizleniyor. Bu işlem gerçekleştirilirken diğer taraftan bir vakum borusu, kanalları tıkayan balçık ve kum yığınlarını başka bir araca çekiyor. Vakum borusunun ardından tekrar devreye giren ‘TV inspection’ robotu, kanaldaki arızanın yerini belirliyor. Hasarlı bölgeye giden başka bir robot da ‘epoksi elyaf’ karışımlı kaplamayı basınçlı balon şişirilerek borunun çeperlerine yapıştırıyor. Böylece hiçbir çukur kazılmadan, çevreye zarar verilmeden, çirkin kazı görüntüleri oluşturulmadan kısa ve etkili bir şekilde kanalizasyon tamiratı gerçekleştirilmiş oluyor.

.
Yayın Tarihi : 16 Mart 2006 Perşembe 18:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?