3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İstanbul'un liste mücadelesi

UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesinden çıkartılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul, kendisine tanınan 2 yıllık sürede listede kalmak için mücadele verecek.

Hazırlıklara ilişkin bilgi veren İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki toplantıda, kendilerine 2 yıllık ek süre tanındığını ve bu süre içinde de, “İstanbul surlarındaki yanlış restorasyonun durdurulması, ilçe belediyelerine merkezi idare tarafından restorasyon ve koruma işlemleri için kaynak aktarılması, tarihi yarımadada bir koruma planının hazırlanması ve bir alan yönetiminin belirlenmesi” gerektiğine ilişkin rapor sunulduğunu bildirdi.

Taşbaşı, bu sürece hazırlanmak için İstanbul Valiliği adına kendisinin başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Eminönü ve Fatih belediyeleri, Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Temsilciliği, Mimarlar Odası, Tarih Vakfı ve İstanbul Ticaret Odasının da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ve halk temsilcilerinden oluşan 26 kişilik “Yönlendirme Komitesi”, bunun içinden 11 kişilik de “Yürütme Kurulu” oluşturulduğunu kaydetti.

Cumhur Güven Taşbaşı, “1 Şubat 2007'ye kadar UNESCO'ya ilerleme raporu vereceğiz. Bu süre içinde sur restorasyonuyla ilgili uluslararası bir sempozyum yaparak surlarda doğru restorasyon yöntemine karar vereceğiz. Yılbaşına kadar yapılacak sempozyuma, taş işçiliğiyle ilgili yurt dışından uzmanlar gelecek” dedi.

MÜCADELE EDİLECEK

Taşbaşı, İstanbul'un dünya mirası listesinde olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Vilnius'taki toplantıda yeterli koruma yapmadığı için Almanya'nın Dresten şehrini dünya kültür miras listesinden çıkardılar. Her yıl birkaç yeri çıkarıyorlar. Bir kentin çıkarılması hem prestij kaybına neden oluyor, hem de yeniden dünya miras listesine girebilmek için en az 14-15 yıl zaman geçiyor.

Mardin yıllardan beri listeye girmeye çalışıyor. Ancak 'beton yapılar yaparak tarihi yapıyı bozdukları' gerekçesiyle almıyorlar. O nedenle İstanbul listeden çıkarılırsa bu kent için ciddi bir prestij kaybı ve ciddi bir ayıptır. Aynı zamanda İstanbul için çok büyük bir tehlike. Bunun mücadelesini vereceğiz. Kurmuş olduğumuz komite aracılığıyla bundan sonra UNESCO'nun 'şunu yapmamışsınız, neden yapmıyorsunuz?' gibi tehditlerinden kurtulup, İstanbul kendi kendini kontrol eden, denetleyen, dünya mirasına sahip çıkan bir yapıya kavuşacak.”

UNESCO TEMSİLCİLERİNİN UYARILARI

Taşbaşı, Vilnius'taki UNESCO toplantısında, İstanbul'da yapılacak olan Galaport, Haydarpaşa ve Dubai Towers ile ilgili de itirazlarda bulunulduğunu ve sorular yöneltildiğini dile getirdi.

UNESCO temsilcilerinin, buralarda yapılacak yapılara karşı olmadıklarını ifade ettiklerini anlatan Taşbaşı, şu uyarılarda bulunulduğunu bildirdi:

“(Galaport veya Haydarpaşa'da yapılacak bir tesis, İstanbul'un tarihi ve kültürel siluetini gölgede bırakacak bir büyüklükte olmasın, oradaki tarihi yapıları kapatmasın) dediler. Dubai Towers'a yaptıkları itiraza ben cevap verdim. 'Gökdelenlerin tarihi yarımadanın dışında, Boğaziçi öngörümümünde olmadığını' söyledim. Haydarpaşa için de, 'kesinleşmiş bir şey yok' dedim. Ayrıca basında metro geçişi için Haliç'e yapılacak olan boynuzlu köprü görüntüleriyle ilgili olarak da (Haliç'e kötü görüntülü köprüler yapmayın) dediler.”
A.A
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 11:39:47
Güncelleme :1 Ekim 2006 Pazar 12:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?