2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

İstanbul'un trafik sorunu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ``İstanbul`un en büyük sorunu`` dediği ulaşımdaki aksaklığı çözmek için toplam 30 adet yol ve tünelin çalışmalarına başlandığını ve yapımlarının iki yıl içinde bitmesinin planlandığını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası`nın Mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Topbaş, ``İstanbul birbirini takip eden tepe ve vadi yapısı nedeniyle tünel, yol inşaatına çok uygundur. Yeni yol açma imkanımız yok, bu nedenle mevcut yerlere alternatif getirmek zorundayız`` dedi.

Avrupa Yakası`nda 23, Anadolu Yakası`nda 7 olmak üzere toplam 30 tünel ve yol projesinin çalışmalarına başladıklarını söyleyen Topbaş, ``68.5 km uzunluğundaki tünel inşaatlarının zemin şartlarında bir aksilik çıkmazsa iki yıl içinde bitmesi planlanıyor`` dedi.

Pekçok uzmanın kaynakların tünel yerine raylı sisteme aktarılarak ulaşım sorununun çözülmesi yönündeki önerilerini hatırlatan Topbaş, ``Bu tüneller deprem riskine göre düzenlenecek... Başka çaremiz yok, bunu yapmak zorundayız`` dedi ve ekledi: ``Bir yerden 1 saatte 10,000-15,000 yolcu geçişi varsa oraya raylı sistem; 35,000 yolcu geçişi varsa oraya metro yaparsın, orada öyle bir yolcu geçişi yok araç geçişi varsa araç yolu yaparsın.`` Projelerin maliyeti hakkında bir rakam telaffuz etmeyen Topbaş, ``Maliyetler çok yüksek deniyor oysa bizim hesabımıza göre metronun dörtte biri, beşte biri gibi fiyatlarla mümkün olabilecek hatlar bunlar`` dedi.

Topbaş`ın verdiği bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin 2006 yılı konsolide bütçesi 10.4 milyar YTL düzeyinde ve bunun yüzde 65`i ulaşıma ayrıldı.

İETT ÖZELLEŞTİRİLMESİ İETT`nin yönetiminde yaptıkları bir değişiklik ile kuruluşun özelleştirilmesinin yolunun açıldığını da söyleyen Topbaş, ``Yeni otobüs alımları, mevcut otobüslerin modernizasyonu için 1 milyar dolarlık yatırım yapılması gerek. İETT hizmeti pahalıya mal ediyor, bütçesini her yıl eksi ile kapatıyor. Bu nedenle özelleştirmenin doğru karar olduğunu düşünüyoruz`` dedi.

Topbaş buna rağmen son 20 ayda 725 otobüsün yenilendiğini, bu yıl da 500 otobüsün daha yenileneceğini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 9 Mart 2006 Perşembe 17:21:13
Güncelleme :9 Mart 2006 Perşembe 17:35:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?