3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kar şiddetini artıracak

Türkiye soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında. Kar yağışının İstanbul'da şiddetini artırması bekleniyor. Bazı üniversitelerde hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildi.

Kentte kar kalınlığının 20 santimetreye çıkacağı tahmin ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.

TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'na zincirsiz araçların girişine izin verilmiyor.
Şehir içinde ana arterlerin tümü trafiğe açık. Ekipler, gece boyunca buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarını sürdürdü.

İstanbul Valiliği Kriz Merkezi, dünden beri kentte 690'ı hasarlı 718 trafik kazası meydana geldiğini duyurdu. Bu kazalarda 4 kişi öldü, 47 kişi yaralandı.

Trafik ekipleri de, kentte zincirsiz trafiğe çıktıkları gerekçesiyle bin 24 araca 49'ar YTL para cezası kesti.

Eyüp'te ise bir kişi donarak öldü. Kar yağışı ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle sokakta yaşayan ve donma riski bulunanlar için Alibeyköy Tevfik Aydeniz Spor Salonu'nda oluşturulan Geçici Barınma Merkezi'ne getirilen evsiz sayısı da 179'a ulaştı.

"Karla mücadelede başarılı olduk"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbul'da ilk kez Avrupa standartlarında karla mücadele çalışması yaptıklarını ve başarılı olduklarını söyledi.

AKOM'da bir basın toplantısı düzenleyen Topbaş, "187 kar küreme ve tuzlamaaracı da dahil toplam 660 araç ve 3 bin personelle 24 saat aralıksız çalışma yaptık'' dedi.

Kadir Topbaş, İstanbul'da şu anda kent içinde ana arterlerde ulaşım konusunda hiçbir aksaklık bulunmadığına dikkat çekti.

İstanbul Belediye Başkanı, olumsuz hava şartlarının yarın öğlen saatlerine kadar devam edeceğini, perşembe ve cuma günü de buzlanma tehlikesi bulunduğunun altını çizdi.

"Trafiğe kapalı ana arter yok"

AKOM, kar yağışı nedeniyle kentte trafiğe kapalı ana arter bulunmadığını duyurdu. Açıklamada, 3 bin personelin, 651 araçla 24 saat esasına göre çalıştığı belirtildi.

İstanbulluların ulaşımda sıkıntı yaşamaması için İETT mesainin başlamasıyla birlikte Asya-Avrupa yakası arasında 110 otobüs ile ek seferler yapılıyor.

Öte yandan, İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı ve fırtına nedeniyle zaman zaman bazı bölgelerde kısa süreli elektrik kesintileri meydana geliyor. Vatandaşların elektrik kesintileri sırasında doğalgaz ile çalışan kombilerini kapamaları gerektiği belirtildi.

Eğitime kar engeli

İstanbul'da etkili olan kar yağışı ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle bazı üniversitelerde eğitime ara verildi. Üniversiteler ve tatil süreleri ise şöyle:


Yıldız Teknik Üniversitesi: İki gün

İstanbul Ticaret Üniversitesi: İki gün

Bilgi Üniversitesi: Üç gün

İstanbul Üniversitesi: İki gün

Bahçeşehir Üniversitesi ve Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu: Bir gün
Fatih ve Çankaya üniversiteleri de hava koşulları nedeniyle yarın ders yapılmayacağını duyurdu.

Hafif metro seferleri artırıldı

AKOM, kötü hava koşulları nedeniyle Bakırköy-Kadıköy deniz otobüsü seferinin iptal edildiğini duyurdu.

Aksaray-Atatürk Havalimanı hafif metro seferleri ise yoğun yolcu talebi nedeniyle 5 dakikada bir yapılmaya başladı. Böylece hatta 10 olan araç sayısı 14'e çıkartıldı.

Buz sarkıtlarına dikkat

Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle anayollardaki bazı geçitlerde buz sarkıtları oluştu. Daha önceki yıllarda birçok kişinin yaralanmasına yol açan sarkıtlar, kazalara davetiye çıkarıyor.

Uçaklar alkolle yıkanıyor

Soğuk hava ve kar, uçak ve deniz seferlerinde aksamalara neden oluyor.
Atatürk Havalimanı'nda belirli aralıklarla pistin temizlenmesi ve uçakların alkolle yıkanması nedeniyle iç ve dış hatlarda bir saate varan rötarlar yaşanıyor.

THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan yapılması gereken Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Gaziantep ve Konya, Onur Havayolları'nın Adana, Trabzon ve Diyarbakır, Atlasjet Havayolları'nın Sivas, Mardin, Konya, Ankara ve Trabzon, Fly Air'in de Mardin seferi bu illerdeki kötü hava şartları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri, Atatürk Havalimanı'ndaki pist temizleme çalışmalarının aralıklarla yapıldığını ve pistin uçakların iniş ve kalkışlarına elverişli olduğunu bildirdi.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Pendik'te bulunan Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nda yapılacak bazı uçuşların iptal edildi.

THY'nin saat 06.15'deki İstanbul-Antalya, saat 07.30'daki İstanbul-Adana, saat 09.00'daki İstanbul-Kars ve saat 10.55'deki İstanbul-Trabzon seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

Pegasus Hava Yolları'nın saat 11.30'daki İstanbul-Trabzon seferinin de iptal edildiği ifade edildi.
CNNTÜRK
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 00:22:24
Güncelleme :25 Ocak 2006 Çarşamba 00:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?