30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kore şehitliğinde duygu yüklü dakikalar

Güney Kore'nin başkenti Seul'de temaslarını tamamlayarak beraberindeki heyetle birlikte Pusan'a geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Mezarlığı'nı ziyaret etti. Kore Savaşı'nda şehit olan 2 bin 300 askerden 462 Türk'ün kabrinin yer aldığı şehitliğe. AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ve büyükşehir bürokratları ile birlikte çelenk koyan Topbaş, saygı duruşunun ardından şehitler için dua etti.

Burada şehitlere ilişkin bilgileri okurken duygulanan Başkan Topbaş, “Kore halkının özgürlüğü için vatanlarından binlerce kilometre uzakta savaşan ve şehit olan Türk askerlerini rahmetle anıyoruz” dedi.

Kore halkının Türklere olan sevgisinin Türk askerlerinin savaş sırasındaki beşeri ilişkileri, merhamet duyguları ve onurlu davranışlarından kaynaklandığını ifade eden Mimar Topbaş, “Şanlı bayrağımızı burada dalgalandıran şehitlerimizle şeref duyduk, onurlandık. Kendilerini bir kez daha rahmet diliyoruz” diye konuştu.

AK Parti Milletvekili Mustafa Ilıcalı da Türk askerlerinin Kore’de bıraktıkları izin çok derin olduğunu belirterek, buraya gelen Türklere gösterilen ilginin en büyük nedeninin şehit Türk askerleri olduğunu söyledi.

Türk askerlerinden etkilenen bir Korelinin hikayesi…

Şehitlikteki törene Pusan’da okuyan Türk öğrencilerin yanı sıra, Kore Savaşı sırasında 10 yaşında olan Chubou Song (64) da katılarak dua etti. O günlere ilişkin anılarını anlatan Song, Türk askerlerini çok sevdiğini, Kore’nin bugünkü özgürlüğünü Türk askerlerine borçlu olduğunu söyledi.

Song, Türk askerlerinden etkilenerek Müslüman olduğunu, Muhammed adını aldığını ve sık sık şehitliğe gelerek dua ettiğini kaydetti. Song, savaş döneminde Türk askerlerinin söylediği “Üsküdar’a gider iken” şarkısını o zaman öğrendiğini ve bugüne kadar da unutmadığını belirterek, şarkıyı seslendirdi.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 11:14:02
Güncelleme :28 Ağustos 2005 Pazar 13:57:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?