30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Köylere büyük yatırım

Büyükşehir'e bağlanan köylerin muhtarlarıyla bir toplantı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, köylerin su, atık su, çevre, ulaşım ve imar gibi sorunlarını çözmek için ciddi bir yatırım hamlesi başlattıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki 173 köyün muhtarlarıyla Aksaray İSKİ Konferans Salonu'nda bir toplantı yaptı. Toplantıda Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul Metropoliten Planlama (İMP) ve Kentsel Tasarım Merkezi (KTM) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ile Park ve Bahçeler Müdürü M. İhsan Şimşek de hazır bulundu. Toplantıya katılan muhtarlara hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Türkiye'nin bir kırılma noktasından geçerek güzel bir kalkınma hamlesini yaşadığını belirterek, "Sayın başbakanımızın yerel yönetimlerden gelmesi, kalkınmayı yerelden başlatmak için önemli bir neden oldu. Hükümetimiz kurumsal taassupları aşarak yetkilerinin büyük bir bölümünü yerel yönetimlere devretti. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İstanbul 3.5 kat daha büyüdü. Bundan sonra İstanbul'un tamamı buradan planlanacak ve şehrimizin bütününde yerel kalkınma gerçekleşecek" dedi.

İstanbul'un İMP tarafından hazırlanan planlarının "şehrin yol haritası" anlamına geldiğini ve planlama yaparken İstanbul'u Marmara Bölgesi ölçeğinde ele aldıklarını ifade eden Başkan Topbaş, "İMP'nin ağırlıklı çalışma alanı İstanbul'un bundan sonraki gelişme alanlarıdır. Çalışma programımızı İstanbul'un nüfusunun 2023'te 20 milyona çakacağını dikkate alarak yapıyoruz. Kentimizin her noktasının düzenlenmesi ve insanlarımızın tamamının sorunlarının çözülmesi bizim görevimiz. İstanbul'u bundan sonra çok daha planlı kullanmak zorundayız. İstanbul'un köylerinin problemini biliyoruz. Bütün köylerimizle ilgili olarak 'Buraları, rahatsız etmeden neler yapabiliriz, nasıl geliştirebiliriz' diye düşünerek planlar yaptık.

Biliyorsunuz Köy Hizmetleri de bize geçti. Onların yaptığı çalışmaları da yürütüyoruz. Daha birinci yılımızda birçok yere ulaştık; ama bütün problemlerin birden çözülmesi mümkün değil. Bu toplantıda eksik kalan noktaları sizlerin tamamlamanızı istiyoruz. Daha sonra bütün köylerimizi tek tek dolaşarak toplantılar yapacağız. Köylerimizin bütün problemlerini yerinde değerlendirerek, birlikte çalışarak çözeceğiz" diye konuştu.

DÜNYAYI BEKLEYEN SU SIKINTISI
Bilimsel bir çalışmaya göre 2010 yılında dünyada 1 milyar insanın su bulamayacağını ve 3 milyar insanın da su sıkıntısı çekeceğine dikkat çeken Başkan Topbaş, "Köylerimizin problemlerinin çözümüne öncelikle su probleminden başladık ve 'İstanbul'un hiçbir yerinde su problemi kalmasın' diyerek daha sınırlarımız genişlemeden Çatalca gibi kuyu suyu kullanan ilçelere, beldelere su götürdük. Köylerimizin çöp problemini de birlikte çalışarak çözeceğiz. Köylerimize su verirken şehir şebekesi fiyatından vermeyeceğiz. Bunun için ilerde açıklayacağımız ayrı bir formül bulduk.

Sahil köylerimizde denizin temizlenmesi sağlanacak, akarsularımız zaten temizleniyor. Köylerimize mutlaka paket arıtma; hatta biyolojik arıtma yapmak zorundayız. Su havzalarını korumazsak bizlerden sonraki nesiler suyu nasıl bulacak ve bu kentte nasıl yaşayacak? Babalarımızdan aldığımız bu mirası, bu kenti çocuklarımıza aynı güzellikte bırakmak zorundayız. Ayrıca, bütün sahil köylerimize bedeli ne olursa olsun Şile'de denediğimiz sahil güvenlik sistemini kuracağız. Şile'de gereken tedbir alınınca boğulma olayları sona erdi. Böylece bütün sahillerimizdeki boğulmaların önüne geçilecek" açıklamasında bulundu.
İstanbul'un tarım alanlarının tehlike altında olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, su havzalarında doğal (organik) tarımı destekleyeceklerini ve böylece yerel kalkınmayı İstanbullunun gücünü kullanarak sağlayacaklarını söyledi.

İstanbul'un tüketim gücünü yerel kalkınmada kullanmak için organik ekmek üretmeye başladıklarını hatırlatan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul'daki köylülerimizi üretime katmak için hazırlık yapıyoruz. İstanbul'un kendi gücünü yerel kalkınmamızda kullanacağız. Projelerimize Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden başlıyoruz. Daha sonra Halk Ekmek vasıtasıyla organik sebze-meyve de yetiştireceğiz. Bu nedenle su havzalarında da alım garantili tarım yaptıracağız. İstanbul'u daha temiz, daha düzenli, çevre düzeni ve çiçeklenmiş köyler istiyoruz. İlk etapta köylülerimize yetiştirmeleri için alım garantili çiçek vereceğiz. Gerektiğinde sera kuracağız, daha sonra organik tarım yaptıracağız. Yılda 4-5 trilyonluk çiçek üretimi olabilir. Fidan üretimine de geçtiğimiz zaman bu kaynak 50 trilyon liraya çıkar. Bir düşünün; biz her yıl bu fidan ve çiçekleri köylülerimize yetiştirsek ve bu kaynağı böylece köylülerimize aktarırsak buralarda sorun kalır mı? Öte yandan, Sarıyer'deki Atatürk Fidanlığı'nda vereceğimiz diplomalı bahçıvan kurslarına köylerimizden vatandaşlarımız da katılabilir. Sertifika vererek tarımın bilinçli yapılmasını sağlayacağız. Kendi kaynarlarımızı kendi içimizde kullanarak hep birlikte kalkınacağız."

"İSTANBUL'DA ARTIK KAÇAK YAPILARA İZİN FALAN YOK"
Konuşmasında İstanbul'daki köylerin en büyük sorunlarından birinin "imar" konusu olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İmar sorununu çözmek için köy merkezlerindeki yerleşim alanları içinde imar izni vermeyi düşünüyoruz. Yalnız bu izin köylünün kendi ihtiyacını görecek kadar olacak ve villalar kurulmayacak. Zaten köylerimiz, su havzalarımız bu yükü çekemez. Bu özeni hep birlikte ve İstanbul adına göstermemiz gerekiyor. Bundan önce yapılan imarsız yapıların faturasını bugün hep birlikte ödüyoruz. İstanbul'da bundan sonra kaçak, imarsız yapılara fırsat veremeyiz" dedi.

Özellikle orman köylerinde büyük problemler olduğunu bildiklerini ve ormanların artık kullanılamaması nedeniyle arazilerini satan köylülerin yerlerine villalar yaptığını dile getiren Kadir Topbaş, "Herkes kendisi için ferdi düşünürse ormanlar bitecek. Bürokratlarımıza şunu söyledim: O bölgelerde hizmet yapılacaksa, o köydeki insanlar istihdam edilmeli. Uzmanlık gerekiyorsa o iş için yine oraya yakın bölgedeki uzmanlar seçilmeli ve köylerimizin problemi köylülerimizle birlikte çözülmelidir. Mazot konusunu bir müsamaha çerçevesinde yeniden düzenleyeceğiz ve ulaşım problemlerini de çözeceğiz" diye konuştu.

Toplantıda İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da, İSKİ'nin köylere yönelik su, atık su ve çevre konularıyla ilgili yatırımlarını anlatan bir sunum gerçekleştirirken, İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan da İstanbul'un planlama çalışmalarını anlattı.


--------------------------------------------------------------------------------

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 20:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?