2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

KTHY ve HAVAŞ anlaşma imzaladı

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile TAV Havalimanları Holding-Ciner Grubu ortak kuruluşu olan Havaş, ilk adımı yer hizmetleri alanında olmak üzere hava limanı işletmeciliği konusunda stratejik bir iş ortaklığı anlaşmasına imza attı. Ortak bir yer hizmetleri şirketi kuracak KTHY ile Havaş arasındaki anlaşmayla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hava ulaşımında uluslararası standartların sağlanması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.
 
Uluslararası alanda ekonomik ve siyasi konumunu giderek güçlendiren KKTC, havacılık sektöründe uluslararası standartları yakalama konusunda önemli bir iş ortaklığına imza attı. KTHY ile Türkiye'nin lider yer hizmetleri kuruluşu Havaş arasında imzalanan niyet mektubu, öncelikli olarak yer hizmetleri alanında hizmet verecek bir ortak şirket kuruluşunu hedefliyor. Yüzde 50'şer hisse payıyla kurulacak söz konusu şirket, sadece KTHY'ye değil diğer şirketlere de hizmet sunacak. Niyet mektubu çerçevesinde, bu iş ortaklığı, havalimanı işletmeciliği ile sınırlı kalmak üzere diğer alanlara da genişleyebilecek.

KTHY Genel Müdürü Ahmet Derya, yıllardır maruz kaldığı izolasyondan kurtulma yolunda kendisine yeni bir vizyon çizen ve bu doğrultuda önemli gelişmeler sağlayan KKTC'nin, yeni vizyonu doğrultusunda hızlı ve yapısal bir dönüşüm sürecinde olduğunu belirtti. KKTC'nin yakaladığı hızlı büyüme trendi sayesinde gerek Türkiye ile gerekse diğer ülkelerle hava trafiğinin de önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Derya, "Ancak, hava limanlarımızın mevcut altyapısı ve kapasitesi, yaşanan hızlı gelişme ve büyüme karşısında yetersiz kalmaya başladı. Öngörülerimiz, acil önlem alınmaz ise KKTC'nin 2007 yılında havayolu ulaşımında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle, hem hızla artan havayolu ulaşımının yarattığı ihtiyacı karşılayacak, hem de gelecekteki ihtiyaçlarımızı karşılama imkanı verecek bir iş ortaklığı yapma kararı aldık" dedi.
 
Hedeflerinin, ulusal bayrak taşıyıcısı olarak KTHY'nin yeni vizyonuna ulaşmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Derya, "KTHY'yi dünya ligine taşımada bizlere yardımcı olacak, üstün hizmet kalitesiyle hava alanı hizmetlerinde uluslararası standartları sağlayacak bir stratejik ortak arayışımızın sonunda, kuruluşumuzdan itibaren uzun yıllardır hava yolumuza hizmet veren Havaş ile birlikte yürüme konusunda anlaşmaya vardık. Üstelik Havaş, yer hizmetlerindeki uzmanlığının yanı sıra, TAV'ın gücünü de arkasında taşıyor. KTHY ile Havaş arasında imzalanan ve stratejik ortaklığın kapsamını ve geleceğini belirleyen niyet mektubunun, KTHY'nin sadece bugünü için değil geleceği için de çok önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

ÖNCE ORTAK YER HİZMETLERİ ŞİRKETİ KURULACAK
KKTC ekonomisinin özellikle son yıllarda hızla büyüdüğünü, uluslararası ilişkilerinin geliştiğini, KKTC ekonomisinin can damarı durumundaki turizm sektöründe çok önemli gelişmeler yaşandığını, yeni otelcilik yatırımlarıyla birlikte yatak sayısının kitle turizmine imkan sağlayabilecek bir noktaya ulaştığını, 40 bini aşkın üniversite öğrencisiyle KKTC'nin gerçek bir eğitim merkezi haline geldiğini belirten Genel Müdür Derya, "Önemli olan sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamak değil, geleceği yönetmek. Biz, KKTC'nin ve KTHY'nin gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alarak bu önemli atılımı yapıyoruz" dedi.
 
İmzalanan niyet mektubu çerçevesinde, öncelikli olarak KTHY ile Havaş'ın yüzde 50'şer ortaklığıyla bir yer hizmetleri şirketi kurulacağını kaydeden Derya, bu şirketin KKTC Limanlarının açılması ve izolasyonun kalkması durumunda yolcu ve sefer sayısına bağlı olarak yaşanacak hızlı artışa cevap verebilecek düzenlemeleri yapabilecek yetkinlikte olması yanında Ercan Havalimanında ortaya çıkacak fiziki yetersizlikleri de son derece hızlı bir biçimde giderme yeteneğine sahip olacağını çünkü arkasında TAV gibi bir dünya devinin gücünü taşıyacağını belirtti.
 
Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel de, bir Türk şirketi olarak KKTC'ye yatırım yapmaktan ve KKTC ekonomisinin organik bir parçası haline gelmekten duyduğu mutluluğu belirterek başladığı konuşmasında, "Bu anlaşma, Havaş'ın tarihindeki en önemli ve dahası, en anlamlı anlaşmadır. Dört bine yaklaşan çalışanıyla Havaş Ailesi olarak büyük onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin lider yer hizmetleri şirketi konumundaki Havaş'ın, bu alandaki deneyiminin yanı sıra, dünyanın entegre havalimanı işletmeciliği sunan en büyük üç şirketinden birisi durumundaki TAV'ın bilgi, birikim, deneyim ve gücünü arkasına alarak KKTC'de faaliyet göstereceğini vurgulayan Yücel, "Havaş'ın 73 yıllık deneyim ve birikimi ile müşteri memnuniyetini esas alan üstün hizmet kalitesini KKTC'ye taşımaya hazırlanıyoruz. Bu anlaşmayla KKTC'nin kalkınma ve gelişmesine katkı sağlayacak olmak bize büyük gurur veriyor" dedi.
 
Yeni şirketin çalışanlarının yine KKTC'den olacağını ve bu sayede sınırlı da olsa istihdama da katkı sağlayacaklarını ifade eden Yücel, bu şirketin ilk elemanlarının, halen KTHY'ye hizmet veren yer hizmetleri çalışanları olacağını, çalışanların iş güvencelerinin sağlanacağını ve ücret seviyelerinin korunacağını vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 13:52:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?