2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Medeniyetler bir arada

Dolmabahçe’de bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi’nden 4 dini cemaat lideriyle bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angele Merkel, barış mesajı verdi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuk Başbakan Angela Merkel; Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Musevi Cemaati Lideri Hahambaşı İshak Haleva ve İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan’ı Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Görüşme sonrasında iki başbakan, gazetecilere açıklama yaptı.

“BULUŞMA MEDENİYET ÇATIŞMASINA CEVAP OLDU"

Erdoğan, bu buluşmanın “medeniyetler çatışması" gibi felaket senaryolarına karşı en etkili cevap olduğunu söyledi.
Tüm dünyada, siyasilerin, dini liderlerin ve bütün kanaat önderlerinin de bir birini dışlayan, çatışma ve şiddet kültürünü tahrik eden söz ve davranışlardan uzak durması gerektiğine inandığını belirten Erdoğan, “Bu topraklar bin yılı aşkın süredir milletimizin ve kültürümüzün anavatanı olmuştur. Camiler, kiliseler ve havralar yüz yıllarca burada bir arada var olmuş ve medeniyetler ittifakının da sembolü haline gelmiştir" dedi. 

Bu toprakların 1492 yılında İspanya’dan kaçan Yahudilere, 2.Dünya Savaşı sırasında güvenlik sığınak arayan uluslara, Saddam rejiminden kaçan Iraklı Kürtlere, Kosova krizinin etkisinden uzak kalmaya çalışan Makedonlara kucak açtığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “İnsanlık tarihinin zor bir döneminden geçiyoruz. Karşı karşıya bulunduğumuz birçok sorunlar var. Salgın hastalıklar, açlık, terör ve iyi yönetişim zafiyeti gibi, şu veya bu şekilde hepimizin etkileyen meseleler küresel ölçekte işbirliğini gerekli kılmaktadır. Böyle bir ortamda medeniyetler çatışması gibi senaryoları yol açan eğilimler dünya barışını tehdit etmektedir. Bu hepimizi sonu olmayan bir karanlığa çekmektedir."

“Dünya hepimizin ortak evidir" diyen Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada hoşgörü anlaşışını, kültürünü yaygınlaştırmak için ellerinden geleni hep birlikte omuz omuza yapmak durumunda olunduğunu söyledi.
Erdoğan konuşmasını, Boğazı göstererek, “Avrupa ve Asya’nın birleştiği böyle bir mekandan, tüm dünyaya barışın evrenselliğini, medeniyetler ittifakının evrenselliğini birlikte haykırıyoruz" sözleriyle tamamladı.

“DİN ADINA ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ"

Almanya Başbakanı Angele Merkel ise, Türkiye’de yaşamakta olan farklı dinlerin temsilcileri ve liderlerin görüşme yapma fırsatını sağladığı için Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti. Görüşme dışında çok yoğun geçen, çok farklı konuların ele alındığı Türkiye ziyareti sırasında bu toplantının kendisi için önemine dikkat çeken Merkel, “Bu görüşme, farklı dinlere saygı göstermemiz gerektiğini, gösterdiğimiz bu saygının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Türkiye’de ve Almanya’da yaşanan farklı dinlere gösterilen bir saygı. Buna benzer bir görüşmeyi Almanya’da da gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi. 

Merkel, din adına şiddet uygulanmasının kabul edilemeyeceği konusunda hem fikir olduklarını belirterek, bu diyalogun bütün dünyadaki barışa hizmet edeceğini kaydetti. Görüşme sırasında Türkiye’de farklı dinlerin, Hıristiyanların, Yahudilerin, Müslümanların dinlerini nasıl icra edeceklerini, bunun koşullarına ilişkin bilgi aldıklarını belirten Merkel, temsilciler ortaya çıkan sorunların çözülmesi gerektiğini, bu sorunların çözümü için yetkililerle temas içinde olduklarını ifade ettiklerini aktardı. Merkel, “Bu tür girişimlerde genelde olduğu gibi, bu bir ilk adım oldu. Bundan sonra bu diyaloglar, bu temaslar daha da yoğunlaştırılıp, düzenli hale gelmeli. Biz siyasetçiler olarak farklı dinlere mensup insanların mutlaka diyalog halinde olmaları konusunda bir mesaj verdiğimize inanıyorum. Barış içinde yaşamak için bu tür diyalogun vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Bu diyalogun sürdürülmesi, başka çevrelerin de bu tür girişimlerin başlatmasını cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 19:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?