2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

RTÜK'ün yerini izleyici alacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, "İzleyici Temsilciliği" projesi sayesinde, RTÜK'ün denetimine ihtiyaç kalmadan yayın kuruluşlarının bir çok olumsuzluğu daha başlamadan önleme fırsatı bulacağını belirterek, "Denetim konusunda hem yayıncıların, hem de halkın yapması gerekenler var" dedi. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman ve Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) Başkanı Nuri Çolakoğlu, ulusal televizyon kanallarında "İzleyici Temsilciliği" oluşturulmasıyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Hyatt Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Zahid Akman, basın özgürlüğünü korumak, yayıncılar üzerinde kamunun baskısını asgariye indirmek amacıyla halk temsilciliği anlamına gelecek bir oluşumun startını verdiklerini söyledi. Akman, "Her yayın kuruluşunda olan ancak sistemi tam netleştirmemiş bu yapının revizesi, halk adına yayın kuruluşlarında temsilcilik yapacak kişilerin belirleneceği yapıyı bugün başlatıyoruz. Yapının oluşmasında en büyük katkı televizyon yayıncılarımızın. Arkadaşlarımız bu sistemin oluşmasında büyük özveride bulundular" dedi. 

Bu sistemin oluşmasının faydaları konusuna değinen Akman, "Denetim tek başına RTÜK'ün yapması gereken bir faaliyet değil. Yayıncılar ve halkın da yapması gerekenler var. Halkın denetim faaliyetini gerçekleştirmesi, yayınlarla ilgili bilince kavuşturulması için 2 önemli çalışma başlattık. Birisi akıllı işaretler koruycu sembol sistemi, diğeri medya okur yazarlığı projemiz. Denetim mekanizmasının basın özgürlüğü açısından en etkili olması gereken ayağı yayın kuruluşlarımızdır. Yeni yapıda, bir bütünlük içinde, halkımızın beklenti ve isteklerinin dikkate alındığı, tek başına kanunlar değil, medya etiğinin de dikkate alındığı yaklaşımla kurumların belirleyeceği izleyici temsilcileri halkın istek ve beklentilerini belirleyecek, belirlenen bu istekler yayın yönetimlerine, yayıncılara zamanında ulaşacak, bu sayede RTÜK'ün denetimine ihtiyaç kalmadan yayın kuruluşlarımız bir çok olumsuzluğu daha başlamadan önleme fırsatı bulacak" diye konşutu. 

Zahid Akman, projenin öneminin altını çizerek, "Sistemin işleyişi konusunda neler yapılacak sorusuna cevap verme konusunda çalışmalar sürecek. Bu başlangıç, ülkemizde basın özgürlüğünün korunması noktasında son derece büyük bir adım. Bugünkü çalışma, yayıncı kuruluşlarımızla RTÜK arasındaki diyaloğun başarılı bir semeresidir. Ombudsmanlık, basın özgürlü ve denetim açısından önemli bir proje. Şimdilik ulusal televizyonlarda başlayacak olan uygulama, daha sonra yerel televizyonlar ve radyolarda da uygulanacak" açıklamasında bulundu. 

Nuri Çolakoğlu ise kitle iletişim araçlarının, tek yönlü bir etkinlik olduğunu belirterek, "Yayın kuruluşları, uygun görülen deneyimli kişileri izleyici temsilcisi olarak belirleyip, hem izleyicilere duyuracaklar, hem RTÜK'e bildirecekler. İzleyicilerden gelen şikayetleri toplayıp bunların içinden cevap verilmeye değer olanları cevaplayıp, RTÜK yasası gereğince yayınlanması gerekenleri yayınlayıp, kanal yönetimine raporlar sunacak saygın kişiler izleyici temsilcisi olarak görevlendirilecek. İzleyici temsilcileri bir ay içinde belli olacak. İzleyicilere yayınlar içinde duyurulacak. Zaman zaman RTÜK'le de bir araya gelerek bu izleyici temsilcilerini bir araya getirip, ortak şikayetler konusunda görüş alışverişinde bulunacağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 12:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?