2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Topbaş, kaldırımları beğenmedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstiklal Caddesi’nin geçtiğimiz aylarda yenilenen zeminini beğenmedi, müteahhit firma caddenin zeminini yeniden inşa edecek. 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, zeminde kullanılan taşları beğenmedi ve bunların tamamen kaldırılıp, yerine yerli granit kullanılmasını istedi.

Buna göre aylardır inşaat halinde olan Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde döşenen taşlar kalkacak ve yeni zemin bölüm bölüm inşa edilecek. Belediye Başkanı Topbaş, bu çalışmanın belediyeye ek bir maliyet getirmeyeceğini söyledi.

Topbaş, işçiliğini beğenmediği İstiklal Caddesi’ndeki düzenlemenin müteahhit firma tarafından yeniden yapılacağını bildirdi.

Topbaş, basın mensuplarının caddeyle ilgili sorularını yanıtladı. Bürokratları ve Gür Yapı İnşaat A.Ş’nin sahibi Hasan Gürsoy ile bir araya gelerek, caddeye ilişkin değerlendirme yaptıklarını anlatan Topbaş, bundan sonraki işin yol haritasını gözden geçirmek olacağını söyledi.

Topbaş, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Gürsoy’a, taşları beğenmediğimi, bunların tamamen kaldırılması, yerli granit kullanılması gerektiğini ve bunun bedelini de müteahhidin yüklenmesi gerektiğini söyledim. Müteahhit açısından kolay bir iş değil. Bizim tavrımızı da bildikleri için kabul ettiler. Yapacaklar. Başka çaresi yok. Taşlar kalkacak, hızlı bir şekilde değil, bölüm bölüm, trafiği, oradaki yaşamı rahatsız etmeden, kent şantiyeciliğine uygun olarak yeniden yapılacak.”

Müteahhitle daha önce yapılan görüşmelerde “caddede yer yer düzeltme yapmak, çöken yerleri tamir etmek” gibi ifadelerin gündeme geldiğini anlatan Topbaş “Buna kesinlikle (hayır) dedim. Bu taş bir kez tescillendi. Bu taşın kalitesi tartışılır. Yerli malzeme kullanılmasını istedim” dedi.

Döşenen granit taşların Çin malı olduğunu ve bu malzemeyi İstiklal Caddesi’nde görmek istemediğini müteahhide ilettiğini belirten Topbaş, tertemiz, kitap gibi döşenmiş bir cadde istediğini söyledi.

“YERLİ GRANİT KULLANILACAK”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstiklal Caddesi’nde birtakım değişiklikler yapacaklarını belirterek, “Dünyada İstiklal Caddesi gibi bir başka yer yok. 24 saat yaşayan başka bir aks yok. Böyle bir yerde adam gibi iş yapılması lazım. Yerli granit kullanılacak, en iyi şekilde düzenlenecek. Bizim zaten aksesuar olarak hazırlıklarımız vardı. Bunlar daha sonra konacak. Binalara farklı çiçek sarkıtmalar, konsollar konulacak. Bunun hazırlıkları yapıldı. Bina cephelerinin ışıklandırılmasını da devreye sokacağız. ‘Art noveau’ tarzı mimari yapıların aydınlatılmasının da bu projenin içinde olmasını istedim. Cepheler tertemiz, boyatılmış olacak. Özel bir cadde olacak. Gözüm bir şey görmez, bunun altını çizerek söylüyorum. Kimse kusura bakmasın. Gereken en güzel bir şekilde yapılacak. Müteahhit de bizimle iş yapacaksa o kalitede iş getirecekler” diye konuştu.

“SÜRE VERMEDİK”
Yerli granitlerin döşenmesi için süre vermediklerini, çünkü bunun daha sonra mazeret olarak kullanılmasını istemediklerini ifade eden Topbaş, Londra’da dahi 20 x 20 santimetre ebatlarında granit taş kullanıldığını, ancak işçiliğin temiz olması nedeniyle taşların bir tanesinin dahi yerinden oynamadığını söyledi.

Topbaş “İşçilik hatalarımız var. Şimdiye kadar yapılan bütün işlerin ömürleri 2-3 seneyi geçmedi. Adam yapıyor, yıpranıncaya kadar orada kalıyor. Burada bir uygulama yanlışlığı var. Söküp yeniden yapmanın maliyeti çok yüksek. Bunun faturasını millet ödüyor” dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2006 Cuma 11:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?