3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Topbaş'tan Suudi Kralına müjde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Suudi Arabistan Kralı'nın Sevda Tepesi'nde yaptıracağı evle ilgili tartışmalar konusunda, imar açısından bir problem çıkmayacak şekilde konunun çözülmesi gerektiğini belirterek, "Rahmetli Turgut Özal'ın davet ettiği ve satışını yaptığı böyle bir yer için 'artık yapamazsanız' denildiği zaman bu çok yanlış olur" dedi.
 
Başkan Topbaş, Sevda Tepesi'ndeki arazinin, rahmetli Turgut Özal tarafından başbakanlığı döneminde Suudi Arabistan kralına satıldığını belirterek, "Buraya gelmesini ve kullanmasını istemişler. Ortadoğu'daki bölge insanlarının, petrolün verdiği zenginlik ve diğer ilişkiler sebebiyle gittikleri ülkelerde ciddi ekonomik harektililikler kazandırdıkları aşikar. Arap sermayesini bekleyen ülkeler var. Arap turizmini ağırlıklı almak ve onların yanısmalarını kente aktarmak amacıyla bu niyetle verilmiş" dedi.
 
Arazinin imarlı olduğu halde, bir dava sonucunda imar yapılamaz hale geldiğini ifade eden Topbaş, "Mülkiyeti onlara ait. Bir noktada Türkiye Cumhuriyeti'nin onuru anlamına gelmektidir. Devlette devamlılık vardır. Rahmetli Turgut Özal'ın davet ettiği ve satışını yaptığı böyle bir yer için 'artık yapamazsanız' denildiği zaman bu çok yanlış olur. İmar açısından bir problem çıkmayacak şekilde çözünürlülüğü varsa bu çözülmelidir. Mülkiyet hakkı bir haktır ve saygı gösterilmelidir" diye konuştu.
 
Başkan Topbaş, şunları söyledi: 
"Yapılanma boyutu Boğaziçi imar kanunu ve sit alanında olduğu için Tabiat ve Varlıklarını Koruma Kurulu karaları doğrultusunda düzenlenebilir. O ayrı bir boyut. Böyle bir hakkın iadesi lazımdır. 'Hayır bu kesinlikle yapılamaz' diye bir şey çıkarsa o zaman bizim yine devletimizin ve milletimizin onuru adına bu yerin bedeleni ödeyepi geri almamız gerekir. Bir diğer açı da budur. Ben de konuyla ilgili dosyayı hazırlatıp arkadaşlara talimat verdim. Hukuki yönden bir açılıma imkan var mı, böyle bir yerde yapı izni verilebilir mi bunu öğrenmek istiyorum Bu, ordaki arazide çok büyük bir siteler yapılacak anlamına gelemez. Mütevazı ölçekte o bölgeyi rahatsız etmeyecek, boğazın kendi kanunua uygun bir şey yapılabilir mi, ona bakılacak. Bu konuyla ilgili kraldan bir talep gelmedi".
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2006 Cuma 14:16:10
Güncelleme :15 Eylül 2006 Cuma 15:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?