20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Ülkücülerden siyasallaşma protestosu

Fener Rum Patrikhanesi önünde toplanan Ülkücü Gençlik üyesi bir grup, siyasallaştığını iddia ettiği patrikhaneyi protesto etti.

Sabah saatlerinde elerinde Türk bayraklarıyla patrikhane önüne gelen Ülkücü Gençlik üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, "Patrikhane Yunanistan'a", "Burası Türkiye ya sev ya terk et" sloganları attı.

Patrikhanenin siyasallaşmasını protesto eden grup adına bir konuşma yapan Hukukçular Birliği yönetim kurulu üyesi Milli Güç Platformu Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz, "Kısa bir süre önce 15 Ortodoks kilisesinin patriği biraraya toplanıp devletin yargılama fonksiyonunu üstlenmişler. Kendi aralarında patriğini yargılayıp, azil ve mallarının müsaderesine karar vermişlerdi. Biz buna itiraz etmiş, patriğin devletin yargılama görevini üstlendiğini beyan etmiş, devletin egemenliğinin bir kısmının devri anlamına geldiğini belirtmiştik. Patrik bugüne kadar gösterdiği tavır ve davranışlarından, siyasal amacından asla uzaklaşmayacağını göstermektedir. Patrik gün geçtikçe siyasallaşmaya devam etmektedir. Patriğin yeri Yunanistan'dır. Patrik Yunanistan'a girene kadar, bizim bu mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Daha sonra konuşan Türk Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, "Lozan Konferansı'nda yalnızca İstanbul'da yaşayan Rum Ortodoks vatandaşlarımızın dini işlerine bakmak kayıt ve şartıyla Yunanistan'a gitmekten son anda kurtulan Fener Rum Patrikhanesi, uzunca bir zamandır Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ve kanunlarını ilan etmektedir. Fener Patrikhanesi yalnızca Rum Ortodoksları'nın kurumuyken, kendisini diğer Ortodoks milletlerin ve cemaatlerin üzerinde görüp, bu doğrultuda faaliyetlerde bulunmaktadır. O nedenle İstanbul'da hala mevcut faaliyetini sürdüren Rum kiliselerini hiçbir şekilde dokunulmaksızın yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini tanımamakta kanun ve kurallarını hiçe saymakta ısrar ve inat eden patrik Bartholomeos'un başında bulunduğu patrikhane Türkiye dışına çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Açıklamaların ardından, üzerinde "Patrikhane Yunanistan'a" yazılı siyah çelengi Rum Patrikhanesi önüne bırakan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 14:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?