30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yazarlar bu sefer İstanbul'a el attı

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, köşe yazarlarına şehrin 100 yıllık planlarının tasarlandığı İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ni tanıttı.

Tanıtım toplantısına Gazeteci-yazarlar Nazlı Ilıcak, Ahmet Hakan Coşkun, Oral Çalışlar, Şakir Süter, Etyen Mahcupyan, Ahmet Vardar, Hakkı Devrim, Mustafa el Özcan, Rahim Er ve Eyüp Can gibi gazetecilerin yanı sıra, İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ile Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci katıldı.

Basın mensuplarına 10 bin metrekarelik bir alanda kurulan merkezde İstanbul'un bundan sonraki vizyonu ve 100 yıllık perspektifini ortaya koymak için çalıştıklarını anlatan Başkan Kadir Topbaş, "Hedefimiz, tarihini koruyarak geçmişin ruhunu taşıyan 21. yüzyıl yapıları ile geleceğin İstanbul'unu yaşatmaktır" dedi.

Başkan Topbaş, Tepebaşı'nda eski TÜYAP merkezinde ki İMP'de çeşitli üniversitelerden kendi alanlarında tanınmış öğretim üyeleri ve onların liderliğinde 300'den fazla personelin görev aldığını, ayrıca 15 araştırma grubu ve 20 alt sektör grubunun çalışma yaptığını kaydetti. İstanbul'un bugünkü problemlerinin tümünün plansız şehirleşmeden kaynaklandığına dikkat çeken Mimar Topbaş, şöyle konuştu;

"Bu merkezde bir taraftan geleceğin İstanbul'unun projeksiyonu hazırlanırken, diğer taraftan olağanüstü bir dinamizmle ile büyüyen kentin ihtiyaçlarının karşılanacaktır. Plan süresi içerisinde verilecek önemli kararlar burada değerlendirildikten sonra alınacaktır. Bundan sonra her başkan kendi vizyonu ve süresi içinde ile sınırlı kararlar almayacak, 20-30 yıllık bir sürecin parçası olacaktır. Eski dönemlerde olduğu gibi hazırlayan - onayan - eleştiren - iptal ettiren diye taraflar olmayacak. Tam bir konsensüs sağlanacak ve tamamen İstanbul'un marifetleri doğrultusunda tüm aktörler bir arada olarak şu anda 10 bin metrekarelik alanda Çevre ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde Çevre Düzeni Planları, 5216 sayılı yasa ile gelen bir bölü 25 binlik ve bir bölü 5 binlik Nazım İmar Planları ile stratejik gelişim planlarını çalışıyoruz."

Çalışmalar Hükümet ile koordineli yürütülüyor...

Göreve geldiğinde bir mimar olarak kendisinden böyle bir atölye kurulmasının beklendiğini düşündüğünü belirten Topbaş "Gittiğim her ülkenin kentlerindeki atölyelerini gezdim, onlarla görüş alış - verişinde ve değerlendirmelerde bulundum. Daha sonra üniversitelerle ve uzmanlarla bir araya gelerek bu atölyeyi kurduk. Bu sorumluluk duygusu ile tüm Üniversiteler, Mimarlar Odası, Şehir Plancılar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Bakanlık Temsilcileri, belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları, Mimarlar, Arkeologlar, Yabancı bilim adamları, Şehircilik şirketleri, Tarih bilimcileri Dünyada ve Avrupa'da başarılı dönüşümler yapmış uzmanlar ile kamuoyu temsilcileri görev alacaklardır. Şu anda 500 civarındaki katılımcı sayısı daha da artacaktır" şeklinde konuştu.

Tanıtımda gazetecilerin çeşitli sorularını da cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, Hükümet ile koordineli çalıştıklarını ve bakanlıklardan gelen planları irdelediklerini belirterek, şunları kaydetti; "Kaygı ve kuşkularımızı bakanlıklara, gerekirse Sayın Başbakan'a arz ediyoruz. Bizim görüşlerimize Sayın Başbakanımız ve ilgili bakanlar kesinlikle önem veriyor. Bugüne kadar görüş verdiğimiz her plan konusunda ilgili bakanlıkta gerekli düzenlemeleri yaptı. Bakanlık, 17. Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ilgili bizim turizm merkezi önerimizi kabul etti. Diğer noktalarda da bu böyle. Biz her noktada Büyükşehir Belediyesi olarak koordineli çalışıyoruz. Kabul edilmeyen hiçbir plan uygulanmayacak. Kaygılarımızı, kuşkularımızı ve gelecekle ilgili düşüncelerimizi hep aktarıyor ve yorumlarımızı da yapıyoruz."

Dünyanın en büyük tasarım merkezi İstanbul'da...

İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) bünyesinde Ülke Bölge Planlama, Doğal Yapı, Demografi, Ticaret ve Hizmetler Kültür Endüstrileri, Sanayi, Konut ve Yaşam Kalitesi, Ulaşım, Lojistik, Eşgüdüm Karar ve Strateji Metropolitan Planlama, kentsel Tasarım; ulusal ve Uluslar arası Yarışmalar, GİS ve müze Kent olmak üzere 15 ayrı atölye bulunuyor.



10 bin metrekarelik bir alanda kurulan İMP'de, üniversite öğretim üyelerinin liderliğinde 300'den fazla personel görev yapıyor. 300 bilim adamı ve uzman, 10 bin metrekarelik bir atölyede İstanbul'un gelecek 100 yılını planlıyor. Gruplar kendi alanları ile ilgili araştırma çalışmalar yapıp haritalar çıkarıyorlar. Bu çerçevede Demografi Grubu da, İstanbul'un cinsiyet haritasını çıkarma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmayla İstanbul'un kadın ve erkek nüfusunun, ilçe ve bölgelere göre yoğunluğu belirlenmiş olacak.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 21:37:42
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 21:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?