2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yeşil alan kıyımları

Cihangir Sıraselviler Caddesi dün kentlerdeki pervasız yeşil alan kıyımlarından birine sahne oldu. 35 yıllık Savoy Balık Parkı pazar sabaha karşı 'Büyükşehir Belediyesi'nden izinli olduklarını öne süren kişilerce yıkıldı. Belediyenin parkı üç ay önce sattığı ortaya çıktı. Tepki üzerine Başkan Kadir Topbaş akşam saatlerinde satışı iptal ettiğini açtıkladı ama yeşil alan tahrip edildiğiyle kaldı.
 
Semt sakinlerinin ifadesine göre saat 05:30 sıralarında TIR üzerinde getirilen dozer kepçesi, dört kamyon ve inşaat işçilerinden oluşan ekip parktaki bankları söküp biri 40 yaşında beş ağacı kestikten sonra zemine çakıl taşı döktü. Beyoğlu Belediyesi zabıtası, ihbar üzerine saat 10.00'da olay yerine geldi. Yıkım ekibi bunun üzerine hızla olay yerinden uzaklaştı. Arazinin Büyükşehir Belediyesi'nce otel yapılmak üzere satıldığı ortaya çıktı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın arazinin satışını iptal ettireceği açıklandı. Açıklamada satışın Kadir Topbaş'ın bilgisi dışında gerçekleştiği belirtilerek yürütmenin durdurulacağı ifade edildi. 

Kesin olan tek şey, Bakraç Sokak'la Sıraselviler Caddesi'nin kesiştiği noktadaki 198 metrekarelik yeşilden geriye yalnız çakıl taşları kaldığı. Buranın kısa süre öncesine kadar 'kentsel sit alanı' olduğunu belirten, burada haftada bir kadın emeğinin değerlendirileceği pazaryeri oluşturulması için Beyoğlu Belediyesi'yle proje yürüten Cihangir Güzelleştirme Derneği üzgün.
 
Dernek başkanı Selçuk Erdoğmuş, kentsel sit alanı kapsamındaki parkın 25 Temmuz'da Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyle 594 bin YTL'ye otel alanı olarak tahsis edildiğini söyledi.
 
Erdoğmuş şöyle konuştu: "Pazar sabahı daha kimse uyanmadan 15-20 ameleyle gelip parkımızı yıkmışlar. Sabah 09.30 gibi haber alıp Büyükşehir Belediyesi'nden geldiklerini iddia eden ekiplere ne yaptıklarını sorduğumuzda apar topar işçileri kaçırdılar. Beyoğlu Zabıtası geldiğinde yıkım çoktan bitmişti. Onlar da şaşırdılar. Park için benzer bir tartışma Kadir Topbaş'ın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde de olmuştu, kendisi bizzat müdahale edip parkın yerinde kalmasını sağlamıştı. Başkan Topbaş'ın müdahalesi bu kez ağaçları kurtaramadı."

Cihangir sakinlerinden tiyatro sanatçısı Şule Ateş'se 'yasal süreç'ten çok sonuçla ilgili ve tepkiliydi. Ateş, "Orası bizim ferahlık hissi duyabileceğimiz yegâne yerlerdendi. Yeşil alanları koruması gereken belediye, elindeki yeşili satıyor. Belediyenin bu kadar kamudan kopuk olmasını anlayamıyorum" derken pek çok Cihangirlinin de tepkisine tercüman oldu.
Radikal/Emre Boztepe
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 11:26:39
Güncelleme :22 Eylül 2006 Cuma 18:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?