3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Zorlu Enerji'den bir ilk

Türkiye'nin değişik yerlerinde rüzgar enerji santrali lisanslarına sahip EZSE Elektrik Üretim Ltd. Şti.'nin yüzde 100 hissesini satın almak üzere görüşmelere başlayan Zorlu Enerji, Türkiye'ye de bu alandaki en büyük yatırımı yapmaya hazırlanıyor.
 
Enerji sektörünün her dalında ve uluslararası alanda büyüme stratejisi ile hareket eden Zorlu Enerji Grubu, Temmuz ayında Pakistan'da başlattığı Rüzgar Enerji Santrali çalışmalarından sonra Türkiye'ye de bu alanda en büyük yatırımı yapmak üzere harekete geçti. Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. yurdumuzun değişik yerlerinde rüzgar enerji santrali lisanslarına sahip EZSE Elektrik Üretim Ltd. Şti.'nin %100 hissesini satın almak üzere görüşmelere başladı. Halen Germania Wind Park GMBH (GWP) ve Winvest Finanzierung GMBH'ın (WV) sahibi olduğu EZSE 1999 yılından beri faaliyet gösteriyor. Şirket 7 adet rüzgar enerjisi elektrik üretim lisansına sahip. Babadağ, Türbe, Samandağ, Hereke, Meydan, Kabaklar ve Bergama bölgelerindeki projelerin toplam büyüklüğü 285 MW'a ulaşıyor. Bu değer, ülkemizin mevcut rüzgar enerjisi kurulu gücünün 6 katına yakın.
 
Zorlu Enerji adına açıklama yapan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Erdoğan Güneş; rüzgar enerjisi projelerinin, grubun ana ilkesi olan "Çevre Bilinci" ve "kaynaktan prize her yerde" olarak ifade edilen vizyonu doğrultusundaki önemli adımlarından birisini oluşturacağını söyledi. Daha öncede temmuz ayı başında Pakistan'da bir rüzgar enerji santrali yatırımı kararı alarak bu alandaki ilk adımın atıldığını ifade eden Güneş, Zorlu Enerji Grubu olarak ülkemizin elektrik enerjisi kaynaklarını arttırma ve çeşitlendirme çalışmalarına katkıda bulunmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
 
Rüzgar Enerjisi sahasında 25 yılı aşkın bir birikime sahip GWP/WV ile yapılan iş birliği sayesinde söz konusu projelerin ilki 8-10 ay içerisinde olmak üzere tümünün 2007-2008 yılları içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Enerji santralleri kurulması, işletilmesi ve bakımı, elektrik üretimi ve pazarlaması, doğal gaz ve petrol çıkarma, doğal gaz dağıtımı alanlarında Türkiye ve çevresinde çok sayıda projeyle faaliyetlerini sürdüren Zorlu Enerji Grubu halen Rusya ve İsrailde devam eden çalışmaları ile toplamı bin 500 MW'ın üzerinde enerji santrali projelerini de önümüzdeki yıllarda devreye sokmayı hedefliyor. Sektöründe ilk olarak borsaya açılan ve yine ISO 9000:2001 kalite yönetim sistemi, OHSAS 18001 İş Güvenliği ve Çalışan Sağlığı yönetim sistemi ve ISO 14001 çevre yönetim sistemi sertifikalarını alarak pek çok ilki gerçekleştiren Zorlu Enerji geçen yılda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ilk yüz şirketi içerisine girme başarısını gösteren tek Türk şirketi olmuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 14:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?