23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kapkaça kameralı pazar

Beylikdüzü'nde pazar günleri kurulan Beylik Pazarı, 64 kamerayla sürekli izleniyor. Gıda uzmanları ürünleri kontrol ediyor, ücretsiz servis imkânı sağlanıyor.

Bir pazar yeri düşünün!.. Bin metrekare alana kurulu ve her türlü ürüne ulaşmak mümkün. İki gıda uzmanı pazarda satılan yiyecekleri denetliyor. 35 güvenlik görevlisi ve 64 kamera güvenliği sağlıyor. Üstü kapalı, yerleri tertemiz bu pazar yerinde, insanlar tıpkı süper marketlerdeki gibi alışveriş arabaları kullanıyor ve sonrasında 16 mahalleye hizmet veren ücretsiz servisler ile evlerine dönüyor. İşte İstanbul-Beylikdüzü'nde kurulan Beylik Pazarı tam da böyle modern bir pazar. İki bine yakın tezgahın kurulu olduğu ve 850 esnafın satış yaptığı pazarı; "www.beylikpazari. com" internet sitesinden izlemek ve ürünlerin fiyat listesini görmek de mümkün. Kamera görüntülerinden alanı kontrol eden güvenlik görevlileri tarafından sık sık, "Sergilediğiniz ürünlerin güvenlik kameralarını kapatmamasına dikkat ediniz" anonsu yapılıyor.

30 BİN METREKARE
Pazar yeri aslında toplam 30 bin metrekare alanı kaplıyor. Bu alanın yarısı tezgahlar içinkullanılıyor. Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı geri kalan 15 bin metrekarelik bölümün ise kısa bir süre sonra pazarcıların ve esnafın araçlarını koyabileceği bir otopark haline getirileceğini söylüyor. Orakçı, birkaç hafta sonra pazar alanında sürekli müzik yayınına başlanacağını ve ailelerin çocuklarını birkaç saatliğine emanet edebileceği bir kreş açılacağını da sözlerine ekliyor.

BRÜKSEL'İ İNCELEDİ
280 ton çeliğin kullanıldığı ve 3.5 milyon YTL'ye mal olan pazarda, tezgah mülkiyeti 6 bin YTL. Pazarı AB standartlarına uydurmak için Brüksel'de kurulan pazarlarında inceleme yapan Vehbi Orakçı, "İlkin İstanbul'daki Ulus, Yeşilköy gibi lüks pazarları gezdim. Sonra da Budapeşte ve Brüksel pazarlarını inceledim. Yurt dışındaki standartları Türkiye'ye uyarladım" diyor. Satılan hemen her türlü gıda malzemesini denetleyen gıda uzmanı Aslı Bayır ise, kurallara uymadığı taktirde esnafın tezgah açmasına izin verilmeyeceğini söylüyor. Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu olan Bayır pazarı denetlerken nelere dikkat ettiğini şöyle anlatıyor: "Tenekelerle pazara gelen ve sunum için tezgaha çıkarılan peynirler jelatinlere sarılarak muhafaza ediliyor. Zeytin ve benzeri gıdalar ise tenekelerinden çıkarıldıktan sonra kapaklı kaplarda satılıyor. Sebze meyve dışında gıda ürünü satan satıcıların eldiven kullanmasına özen gösteriyoruz. Hijyen herşeyin başı."

GÜVENLİK ONUN İŞİ
34 arkadaşı ile birlikte pazarın güvenliğini sağlayan güvenlik görevlisi Mehmet Salman kameraların da desteğiyle pazarda tam bir güven ortamını oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Pazarlara binlerce insan geliyor ve en çok hırsızlığın yapıldığı yerlerden biri de pazarlar. İlk haftamızda hiçbir olayla karşılaşmadık. Sürekli pazarın içinde dolaşarak çantasını açık unutanları uyarıyoruz. Ayrıca pazarcıların güvenliği de bizim için önemli. Tezgahın üzerinde, içinde para bulunan pazar önlüğünü unutan esnafı da uyarıyoruz" diye konuşuyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 15:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?