18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Belediyeden tarihi çarşı projesine start

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'ün tarihi ve kültürel değerini koruyacak önemli bir projeyi başlatarak, Kadıköy Tarihi Çarşısı projesinin startını verdi.

Balıkçıları, antikacıları, eski kitapçıları, küçük nostaljik dükkanları, kilise ve cami gibi anıtsal yapılarıyla Kadıköy'ün renkli dokularından olan Kadıköy Tarihi Çarşısı Canlandırma Projesi'ne törenle start verildi. Kadıköy'de 18.yy'dan itibaren Türk ve Rum halklarının renkli ortak yaşamalarıyla şekillenmiş, 19.yy'da Ermenilerin de katılımı ile konut ve ticaret merkezi haline dönüştürülmüş, Osmanlı İmparatorluğu'nun da özgün mimari eserleriyle süslenmiş olan tarihi çarşı, günümüzde ekonomik, fiziksel ve tarihi değerlerini kaybetmeye başlamıştı. Tarihi çarşıya "yeniden hayat vermeyi" ve özellikli ayrıcalıklı kimliğini canlandırmayı amaçlayan projeye start Tellalzade Sokak'ta verildi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, projenin başlama töreninde yaptığı konuşmada çok heyecanlı olduğunu belirterek, "16 yıllık belediye başkanlığı hayatımda en çok heyecanlandığım projelerden birisi bu. Heyecanlıyım çünkü bu proje tamamlandığında Kadıköy'e olan en önemli borcumuzu ödemiş olacağız. Geleceğe bırakacağımız en önemli miraslardan birisi olan Tarihi Çarşı Projesi tamamlandığında hem tarihi dokuyu korumuş, gelecek nesillere tamamlamış olacağız, hem de çarşı esnafının yüzünü güldürerek, ekonomik canlılığı gerçekleştireceğiz. Çarşının her metresi elden geçecek alt ve üst yapısı, aydınlatmaları, kaldırım taşları, yeni tabelaları ve binaların birbiriyle uyumlu boyamalarıyla yeni bir görünüme kavuşacak. Bu arada da tarihi binalar restore edilecek, antikacılar, kitapçılar gibi sokaklarına yeni imajlar kazandırılacak. Çarşı, kafeteryaları, dükkanları ve yeni meydanlarıyla canlanacak. Bu projeye herkesin destek vermesini, özellikle esnafımızın bizimle omuz omuza olmasını istiyoruz" dedi.

Kadıköy Belediyesi'nin ÇEKÜL Vakfı ile ortak yürüttüğü projenin start almasından mutlu olduğunu kaydeden Çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen de, projenin hazırlık çalışmaları bir yıldır devam ettiğini, bu projenin başta yazarlar olmak üzere birçok kişi tarafından desteklendiğini belirtti. Prof. Sözen, "Safranbolu'da Beypazarı'nda yapılanlar burada da yapılacak. Esnaf biraz sabredecek ama sonunda çok güzel bir netice elde edeceğiz. Kaleler ve tarihi çarşılar düşmesin" diyerek, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e proje için teşekkür etti.

Konuşmalardan sonra Tellalzade Sokak'taki binalara sembolik olarak ilk boya Başkan Öztürk, Prof. Metin Sözen, boya sponsoru Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol, Kadıköy Kaymakamı Kasım Esen ve esnaf tarafından sürüldü. Proje kapsamında tarihi çarşı alt ve üst yapısı ile yenilenip, 125'i tarihi yaklaşık 400 binasının restorasyon ile elden geçirilecek, meydanları yeniden düzenlenip, çeşme ve heykellerle süslenecek. Tarihi çarşı 2008 yılına kadar yeni imajına kavuşmuş olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 14:52:17
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 15:16:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?