18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Caddebostan Sahili’nde büyük değişim

Geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi tarafından başlatılan Kadıköy sahillerini eski haline kavuşturma projesi kapsamında önce sahillere dökülmek üzere Şile’den kum getirilmiş, kent sakininin deniz özlemi giderilmeye çalışılmıştı. Bu çalışmalar 2005 yılında maksimum düzeye ulaştı ve kısa sürede gerçekleştirilen çalışmalarla gerek çevre düzenlemesiyle gerek plajıyla Kadıköy dört dörtlük bir kıyı şeridi kazandı.

Gelecek yıl daha güzel olacak
Kıyı şeridi ve sahillerinin düzenlenmesi kapsamında Kadıköy yerel yönetimler arası dayanışmanın gözlendiği bir sezon geçirdi. Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı Kadıköy’ü sahillerine yeniden kavuşturma anlayışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de konuya duyarlı yaklaşmasıyla hayata geçirildi. İki belediye yönetimi Kadıköy kıyısını elbirliğiyle kısa sürede gıpta edilecek konuma getirdi. Kadıköy Belediyesi olarak sahillerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan, yapılan çalışmaların ve plajların halk tarafından bu denli ilgi göreceğini beklemediklerini söyleyerek, kentlinin yaşadığı kentte denize girme isteğine tanık olduklarını belirtti. Demircan, “Eski Caddebostan Plajları’nın olduğu iki ayrı noktaya yeniden plaj yaptık. Belediye Başkanımız Selami Öztürk plajların yeniden açılacağı yönündeki sözünü tuttu ve Kadıköy’e muhteşem plajlar kazandırdı. Önümüzdeki yıl Suadiye sahillerinde düzenlemeye gideceğiz. Bu yıl Fenerbahçe’de yıkılan Piramit’in yerine çok güzel bir plaj yaptık. Burası hem gece hem de gündüz kullanılacak şekilde tasarlandı. Caddebostan Plajı’nı yapmayı planladığımızda ilginin bu kadar yoğun olacağını açıkçası düşünmemiştik. Çok büyük bir ilgi oldu. Orada bir şeyi daha görmüş olduk. İnsanların yaşadığı kentte denize girmek istemeleri büyük bir özlemmiş” dedi.
Zaman zaman aksaklıklar yaşanmasına rağmen eksikleri tespit ederek hareket ettiklerini ve tedbirler aldıklarını ifade eden Demircan, bölgede görev yapmak üzere ek güvenlik sistemi oluşturduklarını ve buna paralel olarak şikâyetlerin de azaldığını belirtti. Gelecek yılın Kadıköy sahilleri için daha güzel olacağının sinyallerini veren Demircan, “Boğulma tehlikesine karşı iki ayrı plaja da can kurtarma botları aldık. Vatandaşlarımızın plajda geçirdiği süre boyunca ihtiyaç duyacakları unsurları karşılamak için büfe, şezlong, şemsiye, soyunma kabinleri yerleştirdik. Bu yıl yaz sezonunu kaçırmamak için çalışmalarımızı biraz aceleye getirmiştik. Yaptığımız mevcut düzenlemeleri gelecek yıl biraz değiştirmeyi düşünüyoruz. Eksiklerimizden de ders çıkararak, yeni dönemde geçmişteki çizgilerine yakın büyük bir plaj düzenlemesi yapacağız. Bu kapsamda güzel Kadıköy’ümüze iki ayrı yerde iki tane daha yeni plaj açmayı planlıyoruz”diye konuştu.

Vatandaş çok memnun
Bundan birkaç yıl önce atıl görüntüsüyle dikkat çeken Kadıköy sahilleri yerel yöneticilerin kararlı adımlarıyla yeniden canlandı. Bu durum doğal olarak kentte yaşayanları memnun etti. Şimdi hem Kadıköylüler hem de Kadıköy dışından gelenler kentin sahillerine büyük ilgi gösteriyor. Öğrencisinden öğretmenine, ev hanımından işadamına kadar her yaştan kentli artık bir tarafı yeşil bir tarafı kumsal ve masmavi denizi olan Kadıköy sahillerinde denize giriyor. Spor yapıyor. Emekli öğretmen Aysen Çilingir, “Çok düzenli bir sahilimiz oldu. Çöp yok, kirlilik yok. Her yer tertemiz. Plajımız da oldukça nezih” derken, Beyhan Ünlü, “Güzel sahillerimizle eski bir Kadıköylü olarak gurur duyuyorum. Çok temiz ve düzenli. Artık yaz mevsimlerinde yazlığıma gitmeyi değil, Kadıköy’de kalmayı tercih edeceğim” diyor. Gonca Özin de Beyhan Hanım’dan farklı düşünmediğini belirterek, “Bu kadar kısa sürede bu kadar çok iş yapılacağını tahmin etmiyorduk. Hem plajlarımızda doya doya denize giriyor, yemyeşil sahil parklarında güvenle dolaşabiliyoruz” şeklinde düşüncelerini dile getiriyor. Yasemin Atay ise, “Kadıköy çok güzel sahillerine yeniden kavuştu. Deniz güzel, kumsal güzel, güvenlik iyi, kıyılar temiz ve yeşil. Bu böyle devam etsin. Vatandaş olarak gelişmeleri izliyoruz” diye konuşuyor. Gençler ve öğrenciler de sahillerin kavuştuğu tertip ve düzenden memnun. Özkan Arslan, “Okul stresini artık Kadıköy dışında yaşamama rağmen bu sahillere sık sık gidiyorum” derken, “Arada bir Kadıköy’e gelme fırsatım olduğu zaman kendimi sahillere atıyorum” diyen Sinan Çaylı ise arkadaş grubu olarak Kadıköy sahillerini tercih ettiklerini belirtiyor. İbrahim Sarıhan ise “İlk defa geldim ve çok beğendim. Bundan sonra burayı bilmeyen arkadaşlarıma da buradan bahsedeceğim” şeklinde konuşuyor.

Büyükşehir’den çalışmalarıyla ilgili açıklama
Kadıköy sahilleri çevre düzenlemesi ve plajları konusunda yapılan çalışmalar kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada hız kazanan atıksu yatırımları sonucu, Marmara Denizi’nin kirlilikten kurtulduğu ve uluslararası standartlarda yüzülebilir kriterlere ulaşıldığı bildirildi. Açıklamada; “İstanbul’un 234 kilometrelik sahil şeridindeki kaçak yapılar yıkılarak, halkın kullanımına açıldı. Caddebostan Dalyan Sahili’nde 85 günde 2.4 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi 146 dönüm alan modern bir parka ve plaja dönüştürüldü. Sahil ve parkta; Otomatik Sulama Sistemi, Özel Bisiklet Yolu ve Bisiklet Parkı, Suni Çim 1.800 m. Koşu Parkuru, 2 adet Modern Egzersiz Alanı, Yeni Sert Zeminler, Yeşil Alan Düzenlemesi, Yüksek Modern Aydınlatma Sistemi, Avrupa Standartlarında Çocuk Oyun Grubu, Basket ve Tenis Sahaları, Modern Tuvalet, Köpek Gezdirme Alanları ve Köpek Tuvaleti, Güvenlik ve Teknik Destek Bürosu, halkın hizmetine sunuldu” denildi.

Mertcan-kenthaber/İSTANBUL
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 23:50:17
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 00:19:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?