20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Kadıköy Müftüsü'nden açıklama...

Değerli Kadıköylüler,
İlk selamlaşma yazımızda üç aylar demiştik. Bunlardan ilki Recep ayı idi. Kur’an’da barış ayı ve genel ateşkes dönemi olarak nitelendirilen ay geride kaldı. İkincisi olan Şaban ayının da son günlerinde, içerisinde Berat Gecesi’nin bulunduğu bu aya, peygamberimiz Hz. Muhammed ayrı bir önem vermiş, çoğunu oruçlu geçirmiştir. Şimdi ise üç ayların sonuncusu Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşmüş bulunmaktadır. 15 ekim de Ramazan’a kavuşmuş olacağız. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Peki ramazan ayını farklı kılan nedir? Daha iyi hatırda kalması için maddeler halinde sıralayalım.
1-     Allah’ın kelamı Kur’an’da adına yer verilen tek aydır. Şehrü ramazan ellezi (Ramazan ayı ki)
2-     Allah’ın kelamı Kur’an bu ayda peygamberimiz Hz Muhammed’e gelmeye başlamıştır. Kur’an ki insanları aydınlığa çıkaran aydın olmanın doğru ile yanlışı, güzelle çirkini, faydalı ile zararlıyı ayırt etmenin yollarını gösteren bir kitaptır.
3-     Ramazan ayının içinde bir gece var ki bin aydan yani 80 yıllık bir zamandan yani yaklaşık bir insan ömründen daha hayırlıdır. Peygamberimizin (S.A.V) bu konuda bir uyarısına dikkat etmeliyiz .O da şudur. Kadir gecesini Ramazanın her tek 1, 3, 5 gecelerinde aramamız.
4-     Peygamberimizde Ramazandan bahsederken Şehrün azımün mübarekün (büyük mübarek ay) ifadesini kullanmıştır.
5-     Bu ayda oruç ibadeti vardır. Allah(c.c)’la kul arasında sır özelliği taşıyan tam kulluk testinin yapıldığı, gösterişin girmediği Allah Teala emrettiği için yeme, içme, cinsi arzuların terk edildiği bir ibadet.
6-     Bu ayda tutulan oruçla kulun sabır antrenmanı vardır. Her zaman acı tatlı olaylarla karşılaşması muhtemel olan insanın, bunalmadan başarıya esenliğe çıkabilmesi için sabra ihtiyacı büyüktür.
7-     Ramazan ayına mahsus olan teravih namazı vardır. Bu namaz orucun değil, ramazan ayının sünnetidir. Herhangi bir mazereti sebebiyle oruç tutmayan Müslüman da teravih namazını kılmakla, kuvvetli sünnet olarak yükümlüdür.
8-     Yine Ramazan ayına mahsus mali bir ibadet olan sadaka-i fıtır (fitre) bulunmaktadır. Aile fertlerinin her biri için ödenme zorunluluğu olan bu mali ibadetle, toplumda bulunan ihtiyaç sahiplerinin bayrama biraz daha rahat ulaşmaları sağlanır. Zekattan ayrı olan bu fitre, bir bakıma fakirlere bayram desteği olarak değerlendirilebilir.
9-     Üzerimize farz olan zekat ibadeti, senenin her gününde verilebileceği gibi ramazan ayında verilmesi daha da sevaptır. Çünkü peygamberimiz ifadesiyle; Ramazan ayında bir farz ibadeti yerine getiren mümin, diğer aylarda 70 farzı yerine getirmiş kadar sevap kazanacaktır.
10- Ramazan ayının ilk 10 günü rahmet (Allah’ın kullarına acıdığı), ikinci 10 günü de cehennemlik olma durumunda mağfiret (Allah’ın kullarını bağışladığı), üçüncü 10 günü de cehennemlik olma durumunda olanların bu cezalarından vazgeçildiği mevsimdir.
Değerli okuyucularım bizim için büyük avantaj mevsimi olan Ramazan ayını değerlendirmeye çalışalım. Mübarek Ramazan ayı Kadıköy halkımıza, milletimize, İslam alemine hayırlar getirsin, insanlığın kurtuluşuna vesile olsun dileğimle, nice Ramazanlara...
Avni Şahin - Kadıköy Müftüsü
Vural Dağtekin
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2004 Pazar 21:14:49
Güncelleme :17 Ekim 2004 Pazar 21:18:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?