6
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Korunan tabiat alanları

Türkiye'de 58 adet tabiat anıtı, 33 adet milli park ilan edilmiş alan, 16 adet tabiat parkı ve 35 adet tabiatı koruma alanı bulunuyor. Çoğu kimsenin bihaber olduğu bu tabiat varlıkları, yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmayı bekliyor.

Dünyada gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukların doğada neden olduğu çöküşü durdurmak amacıyla doğayı ve doğal kaynakları koruma düşüncesi, son zamanlarda tüm dünyada hızla yayılıyor. Dünya Tabiatı Koruma Birliği'nin (IUCN) verilerine göre, dünya yüzeyinin yüzde 5'inden fazlası korunan alan olarak ayrılmış olup, koruma konusunda hassas olan ülkelerde bu oran yüzde 10'lara kadar çıkıyor.

Ülkemizdeki ulusal ve uluslararası seviyede olağanüstü özelliklere sahip tabiat ve kültür varlıklarıyla önemli savaşlarımızı simgeleyen alanlarımızın, koruma ve kullanma dengesi sağlanarak gelecek nesillere olduğu gibi miras bırakılmaları için değişik statülerde korunan alanlar tesis ediliyor. 1983 yılında yürürlüğe giren yasayla milli parklar, tabiatı koruma alanları, tabiat parkları ve tabiat anıtları olmak üzere 4 koruma alan tanımı ortaya kondu.
Milli park; bilimsel ve estetik bakımdan milli ve uluslararası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleriyle koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçaları şeklinde tanımlanır.

Tabiatı koruma alanları, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden, bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış, turistik amaçlı kullanılmasına izin verilmeyen tabiat parçalarıdır.

Ülkemizde bulunan 35 adet tabiatı koruma alanları ise şöyle: "Adana-Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı, Afyon-Dandindere Tabiatı Koruma Alanı, Antalya-Alacadağ Tabiatı Koruma Alanı, Antalya-Dibek Tabiatı Koruma Alanı, Antalya-Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı, Artvin-Efeler Tabiatı Koruma Alanı, Artvin-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Artvin-Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı, Balıkesir-Gürgen Dağı Tabiatı Koruma Alanı, Bolu-Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı, Bolu-Akdoğan (Ebe Çamı) Tabiatı Koruma Alanı, Bolu-Kökez Tabiatı Koruma Alanı, Bolu-Sülüklügöl Tabiatı Koruma Alanı, Burdur-Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Denizli-Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Düzce-Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı, Edirne-Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Hatay-Habibi Neccar Dağı Tabiatı Koruma Alanı, Hatay-Tekkoz Kengerlidüz Tabiatı Koruma Alanı, Isparta-Kasnak Meşesi Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, İstanbul-Göknalık Tabiatı Koruma Alanı, Kayseri-Sultansazlığı Tabiatı Koruma Alanı, Kırklareli-Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı, Kırklareli-Saka Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Kırşehir-Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Konya-Akgöl Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya-Kasalıç Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya-Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı, Muğla-Sırtlan Dağı Tabiatı Koruma Alanı, Samsun-Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Sinop-Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Zonguldak-Çitdere Tabiatı Koruma Alanı, Zonguldak-Kavaklı Tabiatı Koruma Alanı."

.
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2006 Cuma 13:31:29
Güncelleme :11 Haziran 2006 Pazar 10:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?