3
Mayıs
2024
Cuma
KIRKLARELİ

Mehmet Fuat Umay


Mehmet Fuat UMAY   (1885-1963) 

Politikacı, yönetici.Kırklareli’nde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kırklareli’nde, liseyi Edirne’de bitirmiş, 1910 yılında ise İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. İlk görev yeri olan Tırnovacık Kazası Belediye Tabipliği görevine 2 Temmuz 1910 tarihinde başlamıştır. Balkan Harbi sırsında bölgedeki Askeri Hastanede görev yaptı.Harp sonrası 28 Ağustos 1913’te Kırklareli Belediye Tabipliğine getirildi. 

Burada Himaye-i Etfal Cemiyeti Kırklareli Şubesinin ve Müdafa’a-i Milliye Cemiyetinin kuruluşlarında görev aldı. Daha sonra Bolu Hükümet Tabipliğine atandı.1920’de Mustafa Kemal tarafından Bolu’daki ayaklanmaları bastırmakla görevlendirildi. Gericilerin ve padişah yanlılarının saldırısına uğradı, arkadaşları ile hapsedildi. Daha sonra ulusal güçlerce kurtarıldı. 

1921’de Çocuk Esirgeme Kurumu’nu kurdu.
1920-1923 döneminde Milli Mücadeleye katılarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde Bolu Milletvekili olarak görev yaptı.1923-1950 dönemlerinde Kırklareli Milletvekili olarak görev yaptı. 

Soyadı Kanunu ile, Türk çocuklarına verdiği hizmetten dolayı, eski Türk dilinde çocukların koruyucusu, ruh " UMAY"’a atfen, Atatürk tarafından kendisine UMAY soyadı verildi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar