3
Mayıs
2024
Cuma
LÜLEBURGAZ - KIRKLARELİ

Orhan Suat


Orhan SUAT   (1947-   )

Emekli Öğretmen, Gazeteci-yazar.

Bulgaristan Pleven Bejanova köyünde doğdu.1950 yılında Türkiye'ye göçle geldi. Lüleburgaz'a yerleşti. İlk orta ve Liseyi Lüleburgaz'da okudu.1965 yılında Edirne Erkek Öğretmen Okulunu dışardan bitirdi.

Ayni yıl kazandığı Üniversite sınavları için Ankara'ya gitti.Ankara Hukuk,Basın Yayın ve Eczacılık Fakültelerini kazanmış olmasına karşılık,harçlar nedeniyle Ankara İTİA resmen kayıt oldu,bu arada yazılısını kazandığı Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünün İngilizce Bölümüne Öğretmen Okulu diploması ile parasız yatılı olarak girdi.Her iki okulda da okudu.Ancak terör olayları nedeniyle AİTİA devam edemedi,Gazi Eğitimden 1970 yılında mezun oldu.Ordu Lisesine atandı.Ordu'da üç yıl çalıştı.Memleketi olan Lüleburgaz Lisesine atandı.Buradan da Yunanistan Batı Trakya Celal Bayar Türk Lisesine gitti.

(1981-1983)Buradan dönüşte Lüleburgaz Ticaret Lisesi Müdürlüğünü yaptı ve 1989 yılında Lüleburgaz Anadolu Lisesi kurucu ve ilk Müdürlüğüne getirildi.Bu okulda yedi yıl çalıştı.1986 yılında ailevi nedenlerle emekli oldu.Bir buçuk yıl boşta kaldı.Sonrasında tekrar mesleğine döndü ve Lüleburgaz Meslek ve Anadolu Meslek Lisesinde beş yıl çalıştı.30 yıl eğitim ve öğretime hizmet ederek 2003 yılında emekli oldu.

1978 yılında HER YÖNÜ İLE LÜLEBURGAZ kitabını yazdı,1980’de ATATÜRKÇÜ ÖĞRETMENİN REHBERİ kitabını Hürfikirde tefrika etti.2000’de ATATÜRK SAYS isimli İngilizce bir kitap daha yazdı.

Çeşitli yerel ulusal basında her konuda yüzlerce Eğitim ve Atatürk makalesi yazdı.TRT Tv de ve özel kanallarda yarışmalara katıldı.Dereceler kazandı.Dünyanın üç kıtasını gezdi,ayrıca Türkiye’de gezmediği bölge ve şehir kalmadı.Halen Lüleburgaz'da kitap yazan ve araştırmacı gazeteci olarak ülke sorunlarına çareler arayan Orhan SUAT Atatürk ve Atatürkçülükten hiç ayrılmadı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar