3
Mayıs
2024
Cuma
VİZE - KIRKLARELİ
Belediye Sayfaları
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
30.348
Yüz Ölçümü
1.119
Belediye Sayısı
27
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Salymdessos, Midye (Kıyıköy)


Kıyıköy, Kırklareli İline bağlı bir bucak merkezidir. Bugünkü Kıyıköy, İlkçağ ve Ortaçağ Salymdessos’un surlarla çevrili alanı içinde bulunmaktadır.

Salymdessos’un tarihi çok eski dönemlere uzanmaktadır. Nitekim adının Heredotos’ta geçmesinden de bu anlaşılmaktadır. 

Heredot’a göre, burada oturan halkın, İran şahı Dareios Skyth/İskit Yurdu seferine giderken (MÖ.513) direnmeksizin İranlılara boyun eğmişti. M.Ö.400 yılında, ünlü onbinlerin yurda dönüş yolculuğunun sonuna doğru, Thrak Beylerinden Seuthes’in buyruğuna paralı asker olarak girmelerinden sonra yaptıklarını anlatan tarihçi Xenophon da, Salmydessos’un, Thrak boylarından, hellenlerin Melinophagoslar (Bal yiyenler) dediği halkın yurdu olduğunu söylemiştir. 

Kentin surları ilk kez Iustinianus döneminde, VI.yüzyılda yapılmış, sonradan (IX. ve 1X.yüzyıllarda) onarım görmüştür. Duvar kalınlığı 2.20 m., yüksekliği ise bugünkü sur kalıntısının en yüksek bölümünde 6 m.yi bulmaktadır. Kentin batı yanında sur önünde, 13 m. genişliğinde bir savunma hendeği bulunmaktadır. Kentin kuzey, güney ve doğu yanlarında da sur kalıntıları, izleri görülmekle birlikte, surun özellikle güçlü olması gereken bu batı yanında ve günümüze sağlam durumda gelebilmiş Ortaçağ surları vardır. 

Kıyıköydeki en önemli tarihsel kalınrtı ise Yamaç kayalığına oyulmuş Aya Nikola Manastırıdır.

Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 19:26:58
Güncelleme :30 Ağustos 2008 Cumartesi 18:41:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?