4
Mayıs
2024
Cumartesi
VİZE - KIRKLARELİ
Belediye Sayfaları
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
30.348
Yüz Ölçümü
1.119
Belediye Sayısı
27
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Vize Kalesi

Kırklareli Vize ilçesinde, kentin en yüksek tepesi olan akropolde kale ve bu kaleden ovaya doğru uzanan surların kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Vize Kalesi İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Kale ve surlar Roma döneminde MÖ.72-76 yıllarında yapılmıştır.

Kesme taşlar duvarlarda üst üste oturtulmuş ve bunlar kuvvetli bir harç tabakası ile sağlamlaştırılmıştır. Ayrıca surların ara bölmeleri moloz taşlarla doldurulmuştur. Kale ve surlar, yuvarlak ve kare kulelerle desteklenmiştir. Yakın tarihlerde burada bulunan MS.200 yıllarına tarihlendirilen bir Roma kitabesi kalenin yapımına açıklık kazandırmıştır:

“Aulus Pores oğlu Firmus ile Kenthes oğlu Dytes oğlu Aulus Kenthes ve Hyankintus oğlu Rabdus idaresi altında kale burçları inşa edilmiştir”.

Bu kitabenin yanı sıra bugün Edirne Müzesi’nde bulunan üzerinde eros, koç, keçi ve dana başı figürleri olan bir sunak MS.48’de Pompeas’ın yanında Phersal savaşına katılan Kral Kotis ile ilgili bir diğer Roma kitabesi bu döneme ait Vize’deki kalenin yapımı ile ilgili bilgilerdir.

Bizans döneminde, Romalılardan arta kalan surlar onarılmış ve Balkanlardan gelecek akınlara karşı surlar güçlendirilmiş, içlerine de su sarnıçları yapılmıştır. Bizans döneminde iç ve dış surlar arasına da Ayasofya yapılmıştır. Günümüzde Vize’de yapılan temel kazılarında dış surlara ait kalıntılar ortaya çıkmaktadır. İç surlar daha çok Ayasofya’nın altında Atatürk Ortaöğretim Okulu’nun arkasına kadar inmektedir. Nevar ki bu surlara ait taşların büyük bir kısmı XIX.yüzyılın başlarında yerlerinden sökülerek bir çok inşaatta kullanılmıştır. Bu taşların bir bölümü de Lüleburgaz Köprüsü’nün yapımında kullanılmıştır.

Kale eteklerinde bulunan ve geç Roma döneminde yapılmış olan bir su kulesi, kaleye dereden su sağladığını göstermektedir. Ayrıca kulenin karşısındaki kale burcu içerisinde de Roma ve Erken Bizans döneminde askerlerin yıkanması için bir de hamam yapılmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 17:06:08
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 18:28:11

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR