3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Başkandan 'içki' açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, şehirdeki içkili mekanların kapatılması ile ilgili diğer belediye başkanları ile herhangi bir görüşme yapmadıklarını söyleyerek, "Böyle bir saplantımız olmadı" dedi.

İzgaz ve yatırımları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Türkiye'de gaz fiyatlarını belirlemeye tek yetkili kurum Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'dur (EPDK). Göreve geldiğimiz tarihten bu yana, doğalgaz fiyatları ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve İzgaz olarak alınmış hiçbir kararımız yok. Uygulanan fiyatı indirme yetkimiz de yok.

İzmit'teki doğalgaz fiyatı ile İstanbul ve Ankara arasında bir kuruş fark vardır. Eskişehir, Kocaeli ile aynı tarihte doğalgaza geçmiştir. Eskişehir bu işi 15 milyon dolara mal ederken, İzmit'te bu iş 120 milyon dolara mal edilmiştir. 10 yılda 550 kilometre doğalgaz hattı döşenirken, 90 bin abone gaz kullanmış ve 500 trilyon para harcanmıştır. Oysa biz göreve geldiğimiz 1.5 yılda 950 kilometre hat döşemiş ve 100 bin aboneye gaz kullandırmış, bu iş için de 40 trilyon para harcamışız. Biz bu işi Kocaeli'nin en ücra köşesine kadar yapmaya devam ediyoruz" dedi.

İzgaz'ın geçmiş dönemlerde "kötü yönetilmesi nedeniyle" el konulacak bir şirket haline geldiğine dikkat çeken Karaosmanoğlu, "İzgaz bugün sadece İzmit değil tüm Kocaeli'ne doğalgaz hizmeti götüren bir kurum haline gelmiştir. Botaş'a ödenmesi gereken paralar şimdiye kadar ödenmemiş, bugün ise geçmiş dönemin borçları da yapılandırılarak bu borçlar ödenmeye başlanmıştır. İzgaz'in kötü yönetiminden sorumlu olanlar hakkında yasal işlem başlatılmıştır ve davalar halen sürmektedir. 15 milyon dolara yapılacak işi 120 milyon dolara yapanlardan mutlaka hesap sorulacaktır" diye konuştu.

Başkan Karaosmanoğlu, içki yasağı ile sorulan soruya ise, "Benim tanıdığım belediye başkanları, ben de dahil asla 'içkili mekanları kapatalım' diye bir saplantımız olmadı. Türkiye'nin gündemi bu olmamalı. Böyle bir gündem suni bir şey. İçki yasağı hem kent adına, hem Türkiye adına hakikaten bize asla artı getirmez, ama mutlaka eksi getirir. Kocaeli'nin gündeminde böyle bir şey yok.

Bugün bu vızıltıları yapanlar, fuarda içkili mekanlar kapanıyor diyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin fuarda 282 kiralık yeri var. Göreve geldiğimizde bu yerlerden 3.6 trilyon alacağımız vardı. Bugüne kadar 2.4 trilyon tahsil edildi. Hala 1.2 trilyon alacağımız var. 37 kişiden 900 milyarlık senet alarak anlaşma sağlandı. 74 kiracıya 300 milyar karşılığında yasal işlem başlatıldı. Bunların içerisinde sadece 2 işletme alkollü. Parasını vermemiş, borcunu ödememiş vatandaşımıza nasıl davranıyorsak onlara da aynı şekilde davranmışızdır. Bu para benim param değil, halkın parasıdır. Ne yapalım yani paramızı tahsil etmeyelim mi? İçkili, içkisiz bizim için fark etmez. İçkili yerler ile ilgili bir saplantımız yok. Belediye yapması gereken normal işlemlerini yapacaktır" yanıtını verdi.

Karaosmanoğlu ayrıca, belediyeye ait Antikkapı tesislerinde içkinin yasaklanması ile ilgili olarak da, "Burada zaten çok az insan içki içiyor. İnsanlar bu tesiste düğün yapıyor, özel günlerini burada gerçekleştiriyor. Bu yerin sürekli müşterileri içki içilmemesi yönünde talepte bulununca biz de burada içki içmeyi yasakladık. Ama düğün sahibi ille de içki vereceğim derse buna da müsaade ederiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 21:47:48
Güncelleme :10 Aralık 2005 Cumartesi 17:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?